Local Voice
Στα τοπικά...

Ξεσηκωμός για τις “ιερές μπίζνες” στο Σχιστό

Εμβληματικό χαρακτηρίζεται στην πρόσκληση της αυριανής παρουσίασης το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Σχιστό (πλησίον της Ιεράς Μονής των Αγίων Πατέρων) παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιο είναι το πραγματικό έργο!

Όλο το προηγούμενο διάστημα διάφορα  δημοσιεύματα προετοίμαζαν το έδαφος για την αξιοποίηση 3.000 χιλιάδων στρεμμάτων που πέρασαν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος (μοναδικός μέτοχος)με την ίδρυση της εταιρείας «Σχιστό – Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Κτήματος Σχιστού – Σκαραμαγκά Μονοπρόσωπη ΑΕ». Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος , αντιπρόεδρος ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Φαρμάκης, διευθύνων σύμβουλος ο  Θανάσης Χριστόπουλος, και μέλη ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Σωτήρης Μπερσίμης και ο  Ελληνοαμερικανός  Χρήστος  Μαραφάτσο από το Μέριλαντ, ο οποίος δηλώνει σύμβουλος επενδύσεων και μεσίτης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτει στενές σχέσεις με το επιτελείο του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το καταστατικό της «Σχιστό ΑΕ», σκοπός  είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας ως Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής, οι παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης, η μεταφόρτωση απορριμμάτων, αποθήκες logistics προς εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του Λιμένος Πειραιώς αλλά και δραστηριότητες που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Οι ιερές business της Αρχιεπισκοπής έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου Δραπετσώνας καθώς δεν προηγήθηκε καμία  ενημέρωση ή δημόσια διαβούλευση. Ο Δήμος Περάματος από τον Μάρτιο είχε εκφράσει την ανησυχία του για τα σχέδια της Αρχιεπισκοπής που θα επηρέαζαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ  είχε ζητήσει από την Εκκλησία της Ελλάδος την παραχώρηση έκτασης προκειμένου να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής , καθώς και για τη διαμόρφωση πάρκου φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκηςείχε  ζητήσει μάλιστα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος αντιδρώντας στους αυθαίρετους σχεδιασμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος αν και προσκλήθηκε δεν θα παρευρεθεί στη φιέστα όπως αποκάλεσε την παρουσίαση τους έργου, εκφράζοντας παράλληλα  την δυσαρέσκειά τουγια το γεγονός ότι ηΑρχιεπισκοπή αποφασίζει να ασχοληθεί με το Real Estate και μάλιστα εν κρυπτώ ζητώντας παράλληλα να ενημερωθεί για τα σχέδια που αφορούν στην πόλη τους.

Το εμβληματικό όπως περιγράφεται στην πρόσκληση έργο  θα αναπτυχθεί σε έκταση ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, αλλά μεγάλο τμήμα της έκτασης έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.