Local Voice
Στα τοπικά...

Ξεπαστρεύουν δάσος στο Χαϊδάρι, για να μην “βάλουν το χέρι στην τσέπη”

Μετά από επιτόπια επίσκεψη στις 14 Αυγ. 2023, διαπιστώσαμε ότι, από τη Μονή Δαφνίου μέχρι την Κάτω Αφαία και παράλληλα με τη Λεωφόρο Αθηνών Κορίνθου συμβαίνει και θα ολοκληρωθεί μια θυσία χιλιάδων δένδρων από τον ΔΕΔΔΗΕ A.E. (ιδιωτικοποιήθηκε το 2021 με συμμετοχή του αυστραλέζικου ιδιωτικού fund Macquarie Asset), ο οποίος έχει την ευθύνη – αρμοδιότητα για τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης (τα δίκτυα υψηλής και υπερ-υψηλής τάσης είναι στην αρμοδιότητα του ΑΔΜΗΕ).

 

 

Απ’ ότι έχει δημοσιευθεί η κοπή των δένδρων γίνεται για να δημιουργηθεί ένας διάδρομος χωμάτινος με πλάτος πλέον των 20μέτρων, κάτω από εναέριο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

Είναι εύλογο δε, να υπάρχει η σχετική άδεια κοπής των δένδρων από το Δασαρχείο, για την οποία με την επίκληση μεταξύ άλλων αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς, κανένας δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση Η κοπή βεβαίως λαμβάνει χώρα τον Δεκαπενταύγουστο! Συνηθισμένη πρακτική! Η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει την 1η Μαϊου.

Είναι όμως απορίας άξιο γιατί έχει επιλεγεί αυτή η μέθοδος για την πυροπροστασία, σ’ αυτή την τοποθεσία δίπλα / παράλληλα στη Λεωφόρο Αθηνών – Κορίνθου! Να σημειωθεί δε ότι, το δίκτυο υπογειοποιείται λίγα μέτρα μετά τη Μονή Δαφνίου, για να περάσει απέναντι στη συνοικία του Δαφνίου.

Ως προς αυτό το ερώτημα οι παρακάτω σκέψεις και απορίες :

Γιατί δεν προτιμήθηκε η υπογειοποίηση σε ένα μήκος 2χλμ. περίπου και προτιμήθηκε η “εύκολη πολιτική καρατόμηση” των δένδρων; Μας περισσεύουν δένδρα στην τσιμεντούπολη και είναι περιττά στον πνεύμονα φιλτραρίσματος των ρύπων προς το Λεκανοπέδιο; Ποιος το κοστολόγησε αυτό σε σχέση με συμβολή των δένδρων στη διατήρηση μιας ποιότητας στον αέρα της ευρύτερης τσιμεντούπολης; Ιδιαίτερα στην παραμελημένη ποικιλότροπα Δυτική Αθήνα και το Χαϊδάρι;

Είναι αντικειμενικά τεχνικά παραδεκτό ότι, η υπογειοποίηση συμβάλλει στον σημαντικό περιορισμό των βλαβών ή στην ευκολότερη αποκατάστασή τους αλλά και στον περιορισμό των κινδύνων για τους πολίτες. Τελευταίο αλλά όχι αμελητέο, συμβάλει στη διατήρηση της αισθητικής εικόνας στο δάσος!

Το πιθανότερο είναι ότι, ο ιδιωτικός πλέον ΔΕΔΔΗΕ δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της δασικής έκτασης λες και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας υπάρχει περίσσευμα πρασίνου, και επιλέγει τη φθηνότερη μέθοδο η οποία κοστίζει περίπου τρείς (3) φορές λιγότερο από την υπογειοποίηση! Θυμηθείτε την περίοδο του COVID-19. Οι ιδιωτικές κλινικές δεν επέλεγαν (με την άδεια της κυβέρνησης) τα βαριά περιστατικά! Αλλά τα “λάϊτ” (light)! Ακίνδυνα και κονόμαγαν περισσότερο!

– Γιατί το δίκτυο των γυμνών εναέριων αγωγών, το οποίο δεν εγκαθίσταται πουθενά πλέον, δεν αντικαθίσταται από αντίστοιχο εναέριο δίκτυο συνεστραμμένων αγωγών (με εξωτερική μόνωση), που θεωρείται το πλέον ασφαλές και έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας; Γιατί και αυτό κοστίζει περισσότερο από την καταστροφή του δάσους σε ένα μήκος 2χλμ.! Άλλωστε, υπάρχει ιδιώτης που επενδύει στα «ακριβά» δίκτυα; Το κράτος επενδύει, δηλαδή οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό και μετά τα ξεπουλάει η κυβέρνηση! Για το καλό τους!

– Γιατί δεν γίνεται συνδυασμός καλής συντήρησης του εναέριου δικτύου, έλεγχος διασυνδέσεων, συστηματική αποψίλωση των χώρων γύρω από τους εναέριους υποσταθμούς. Γιατί και αυτό κοστίζει σε έναν ιδιώτη που θέλει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του! Διότι τελικά, δεν έχει επιβληθεί θεσμικά μέσω της συμφωνίας η τακτική συντήρηση του δικτύου αλλά υπάρχει ανοχή «λάστιχο»!

Υπάρχει ολοκληρωμένο σχεδιασμός πυρασφάλειας για το όρος Αιγάλεω/Ποικίλο εκτός από την τακτική της εκκένωσης που δεν αντιμετωπίζει συστηματικά και προληπτικά κανένα πρόβλημα; Η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει! Γιατί δεν υπάρχει πολιτική επάρκεια σε σπιθαμιαίους πολιτικούς, ως προς το ζήτημα της τοπικής ανθεκτικότητας και ανάπτυξης!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.