Local Voice
Στα τοπικά...

Το Mount Olympus Boeing 727-200 πήρε τη θέση του στην ιστορία του Ελληνικού!

Λαμπερή επίσημη εμφάνιση έκανε το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου το αεροσκάφος της Ολυμπιακής “Mount Olympus Boeing 727-200” το οποίο ανήκε στο δυναμικό της ιστορικής «Ολυμπιακής Αεροπορίας», του Αριστοτέλη Ωνάση και τοποθετήθηκε την άνοιξη του 2024 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου στο Ελληνικό, στο ύψος του Γηπέδου Σουρμένων, στη νέα πλατεία του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, την πλατεία Ολυμπιακής Αεροπορίας!

Η επιλογή του σημείου δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς εφάπτεται της επένδυσης του Ελληνικού και το αεροσκάφος έρχεται να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης.

Η παρουσία, στο Ελληνικό, του MOUNT OLYMPUS, ενός από τα έξι Boeing, που αγόρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και χρησιμοποιήθηκε από την «Ολυμπιακή Αεροπορία» σε εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις, συμβολίζει την αεροπορική ιστορία της χώρας μας και συνδέει δύο σημαντικούς σταθμούς της, την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Οικοδεσπότες της λαμπερής επίσημης παρουσίασης του ιστορικού αεροσκάφους ήταν ο Πρόεδρος της Zela Aviation και ιδιοκτήτης των αεροσκαφών της Ολυμπιακής Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
Φανερά συγκινημένος και ενθουσιασμένος που δίνει στην Ολυμπιακή την ευκαιρία να παραμείνει ζωντανή μέσα από τα εκθέματα των αεροσκαφών της αλλά και της θερμής υποδοχής και αποδοχής που έτυχε από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και προσωπικά από το Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Zela Aviation Ανδρέας Χριστοδουλίδης.

«Με πικρία ομολογώ ότι επειδή ήμουν άγνωστος στην Ελλάδα, δέχτηκα μεγάλη αρνητικότητα. Τολμώ να πω ότι επισκέφθηκα περίπου 10 δημάρχους και δε μου έδινε κανένας σημασία. Ευχαριστώ τον φίλο μου, το Γιάννη Κωνσταντάτο. Γιάννη, σου ανήκει σα Δήμος, σαν άνθρωπος, σα Δήμαρχος. Ήθελα έναν Δήμαρχο να με αγκαλιάσει γιατί το κάνω για τη χώρα μας, για την μητέρα πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης.

Στα εγκαίνια του δεύτερου κύκλου ζωής του αεροσκάφους χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. «Το αεροσκάφος αυτό, όπως είπε ο υπουργός, αποτελεί σημαντικό σταθμό στη μακρά ιστορία της ελληνικής Πολιτικής Αεροπορίας. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία αυτή», πρόσθεσε ο κος Σταϊκούρας, «αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας της εταιρείας ZELA AVIATION και του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Μια πρωτοβουλία που ενισχύει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αναπτύσσει την τοπική οικονομία, διατηρεί και προβάλλει ψηφίδες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς». Συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και εξέφρασε την αισιοδοξία πως το επιβλητικό αεροσκάφος, ως τουριστικό αξιοθέατο, θα αναδείξει την αεροπορική κληρονομία της χώρας μας και θα αποτελέσει τοπόσημο για τον Δήμο, «γιατί δεν είναι απλώς ένα έκθεμα, αλλά ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας της ελληνικής αεροπλοΐας».

Στο βήμα ανέβηκε και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Όταν είχα τον γενικό συντονισμό για την έναρξη των έργων στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, συνάντησα και τον κ. Βασίλη Τσατσαράγκο από τον ΠΟΛΚΕΟΑ. Ήταν μια ομάδα ανθρώπων που είχαν βάλει σκοπό ζωής να μην ξεχαστεί η ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορία του Αριστοτέλη Ωνάση. Με βοήθησαν να λάβω τις σωστές αποφάσεις ώστε σε συνεργασία με την εταιρία Lamda να διασώσουμε τα παλαιά αεροπλάνα της Ολυμπιακής. Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος σε συνεργασία με τον Ελληνοκύπριο επιχειρηματία Ανδρέα Χριστοδουλίδη πήραν ένα από αυτά τα αεροπλάνα, το τοποθέτησαν σε έναν όμορφο δημόσιο χώρο και το έκαναν επισκέψιμο δωρεάν για το κοινό προσφέροντας στην περιοχή ένα νέο τοπόσημο. Είναι όμορφο πολύ να βλέπεις η δουλειά σου να πιάνει τόπο και αισθάνθηκα υπερηφάνεια.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΠΟΛΚΕΟΑ Βασίλης Τσατσαράγκος μεταφέροντας με συγκίνηση το πως κατάφεραν με πολλές προσπάθειες να διασωθούν τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η ομιλία του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου. «Ο Δήμος μας είναι συνδεδεμένος με την ιστορία του αεροδρομίου όσο κανείς. Η ανάπτυξη της χώρας μας πέρασε από το Ελληνικό στην πρώτη περίοδο που λειτουργούσε ως αερολιμένας, και σήμερα παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένος με την δεύτερη περίοδο ανάπτυξης που βιώνουμε μέσω της επένδυσης.
Πρόκειται για ένα νέο τοπόσημο – ως συνέχεια και της αναγέννησης του σήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που αναβάθμισε και συντήρησε η Διοίκηση μας το 2017 – που θα εμπνέει το σήμερα και θα αποτελεί μαγνήτη για τους επισκέπτες, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τη διεθνή αναγνώριση.
Με πολλή χαρά αποδεχτήκαμε στο Δήμο μας τη δωρεά του φίλου Ανδρέα Χριστοδουλίδη, καθώς είμαστε ο πρώτος Δήμος που ανέδειξε και το σήμα της Ολυμπιακής και πάντα θα είμαστε με την πλευρά της ιστορίας που επενδύει στη μνήμη, στο μέλλον, στην ελπίδα, αντίθετα από κάθε λογική λήθης και απαξίωσης του ενδόξου παρελθόντος της χώρας μας. Ετοιμαστείτε για νέες πτήσεις! Ελεύθεροι για απογείωση!!!!», είπε ο Γιάννης Κωνσταντάτος και ένας εκκωφαντικός θόρυβος απογείωσης του αεροσκάφους ακούστηκε στο χώρο, συνοδεία καπνού που βγήκε από τους κινητήρες του αεροσκάφους προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Στην εκδήλωση έγινε χρήση οπτικοακουστικού υλικού με θέμα την απογείωση και προσγείωση του αεροπλάνου στο νέο του χώρο και για πρώτη φορά προβλήθηκε ένα βίντεο με την ιστορία του αεροδρομίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το αεροσκάφος ήταν το πρώτο που είχε έρθει στην Ελλάδα και το είχε παραλάβει ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης το 1968, στις 19 Δεκεμβρίου στο Ελληνικό!

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου, εισπράττοντας τα ευμενή σχόλια από το σύνολο των ομιλητών για την άρτια οργάνωση.

Μεταξύ των προσκεκλημένων παραβρέθηκαν επίσης, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος, παλιοί εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, τεχνικοί, πιλότοι και αεροσυνοδοί με τις παραδοσιακές στολές της εταιρείας κ.α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.