Local Voice
Στα τοπικά...

Στα… κάγκελα οι ζωόφιλοι με τον «νόμο Πέτσα» για τα αδέσποτα

Για διαστρέβλωση των νόμων κόντρα στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων, για διαβούλευση του νόμου με κλειστές πόρτες , για ανακρίβειες και για την πεισματική άρνηση από την μεριά του Υπουργείου να ακούσει τους επιστημονικούς φορείς απαντά η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας στο άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για τα ζώα συντροφιάς στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στο άρθρο του ο κ. Πέτσας αναφέρεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, με αιχμή τα αδέσποτα, εννέα μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4830/2021, επιχειρηματολογώντας υπερ των πρωτοβουλιών του αριθμώντας μια προς μια την υλοποιήσει των στόχων του νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας κατακεραυνώνει το αφήγημα του «νόμου Πέτσα» για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και αντικρούει ένα ένα τα επιχειρήματα του θεσμικού πλαισίου.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας:

Λίγες ημέρες μετά το δελτίο τύπου του φορέα μας «Τα ζώα στην τύχη τους και χωρίς καμία προστασία» με αφορμή τις πρόσφατες τροπολογίες του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν μεταβατικές διατάξεις του Ν. 4830/2021, δημοσιεύτηκε άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τα ζώα συντροφιάς: Νόμος ανθρωπιάς και πολιτισμού, με το οποίο επιχειρείται για μια ακόμη φορά παρουσίαση μιας εικονικής πραγματικότητας. Αποτελεί παράδοξο να επαίρεται ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός για τα 28.000  σχόλια στην διαδικασία διαβούλευσης όταν η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων ήταν απορριπτικά  για το σύνολο σχεδόν του νόμου!!

Σε αντίθεση με αυτά που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο:

Ο Ν. 4039/12 ήταν πρωτοποριακός νόμος και εφάρμοζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις οδηγίες του παγκοσμίου οργανισμού για την υγεία των ζώων αλλά και την ευρωπαϊκή σύμβαση. Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας Παρακολούθησης της Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς παρέχονται στοιχεία στις Κεντρικές Αρμόδιες Αρχές σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς για την χάραξη κατάλληλων στρατηγικών και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την υγεία και την προστασία των ζώων και αποτελεί εποπτικό εργαλείο ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Η αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών επιτεύχθηκε μέσω συνεργειών των Υπουργείων (Πρόγραμμα Φιλόδημος ) χωρίς να απαιτείται η μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το 2020 οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ είχαν αιτηθεί προς την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ την αύξηση των πιστώσεων για την χρηματοδότηση Προγραμμάτων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων από τους Δήμους χωρίς φυσικά να υπάρξει σχετική μέριμνα από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, νυν του ΥΠΕΣ.

Ουδέποτε έγινε συνδυασμός απόψεων ειδικών και επιστημόνων, ούτε υιοθετήθηκαν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αφού η πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών προκρίθηκε πάρα την αντίθεση των επιστημονικών φορέων, κόντρα στην διεθνή πρακτική, κόντρα στις οδηγίες του παγκοσμίου οργανισμού για την υγεία των ζώων και χωρίς επιστημονικά δεδομένα.

Δεν ευθύνεται η αγωνία κάποιων μην χάσουν αρμοδιότητες για την πρόχειρη νομοθέτηση «στο γόνατο». Αντιθέτως ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή σε αντιεπιστημονικές επιλογές που δεν συναντώνται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και που μόνο την προστασία των ζώων δεν υπηρετούν. Εξαγγέλλεται χρηματοδότηση των Δήμων για την δημιουργία καταφυγίων όταν αφενός οι δήμοι πλέον δεν έχουν την σχετική υποχρέωση αφού με μια απλή σύμβαση τα ζώα δύναται να φιλοξενούνται σε περιφραγμένους μη αδειοδοτημένους χώρους ιδιωτών κατά παράβαση φυσικά της Ευρωπαϊκής Συμβάσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, αφετέρου δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ που καθορίζει τα δικαιολογητικά και την διαδικασία αδειοδότησης των καταφυγίων που υποτίθεται ότι θα δημιουργηθούν. Και πως μπορεί να γίνεται λόγος για προστασία όταν προκρίνεται η  εμπορευματοποίηση των αδέσποτων ζώων.

Ιδιώτες δύναται να περισυλλέγουν αδέσποτα ζώα, να τα διαθέτουν έναντι ποσού σε τρίτους και στην συνέχεια να καταθέτουν επιχειρησιακό σχέδιο και να χρηματοδοτούνται  από τους Δήμους.

Η κατάργηση όλης της ισχύουσας νομοθεσίας για τα καταφύγια και η νομιμοποίηση όλων των περιφραγμένων χώρων ιδιωτών με την θέσπιση ελαστικότερων κριτηρίων, ο τρόπος αδειοδότησης των εκτροφέων, η δυνατότητα διαγραφής στοιχείων ζώων από το μητρώο, διευκολύνοντας δια αυτού του τρόπου την παράνομη απόκτηση και διακίνηση ζώων συντροφιάς, η νομοθετική πρόβλεψη για κατ’  επιλογή ισχύ της Ευρωπαϊκής Συμβάσης για την Προστασία των ζώων, ενδεικτικά και μόνο σκιαγραφούν την πραγματική στόχευση του Ν4830/2021.

Τα ζώα συντροφιάς δεν είναι απλά βοήθεια και ασφάλεια του ανθρώπου όπως διατείνεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κος Πέτσας, αλλά έμβια και συναισθανόμενα όντα που δεν δύνανται να αξιώσουν προστασία και η πολιτεία είναι αυτή που οφείλει να τους την παρέχει με το να εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου οργανισμού για την υγεία των ζώων και την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς που έχει κυρώσει η χώρα μας με τον Ν2017/1992.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η προστασία των ζώων δεν επιτυγχάνεται  με σύνταξη νόμου εκτός θεσμικού πλαισίου και πίσω από κλειστές πόρτες όπως έγινε με τον Ν4830/2021, την αγνόηση των επιστημονικών φορέων και την προσπάθεια να παρουσιαστούν όσοι αντιδρούν με τον αντιεπιστημονικό και αντιφιλοζωικό Ν4830/2021 ως συντεχνίες και συμφέροντα ούτε φυσικά με επικοινωνιακές κινήσεις τακτοποίησης ημέτερων η βολικών συνομιλητών ενόψει επικείμενων εκλογών.

Ο Ν4830/2021 συντάχθηκε και εισήχθη στην Ελληνική  Βουλή με fast track διαδικασίες  έχοντας συναντήσει την καθολική τεκμηριωμένη αντίδραση των επιστημονικών φορέων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και φυσικά χωρίς καμία ουσιαστική και πραγματική διαβούλευση παρά τα περί αντιθέτου γραφόμενα.

Πολύ περισσότερο  δεν μπορεί για την αποτυχία  για την οποία είχαμε προειδοποιήσει  να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους φορείς και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι δείγμα αήθη λόγου πολίτικών μικρού αναστήματος.

Ήταν επιλογή σας κύριοι Υπουργοί να ξεχαρβαλώσετε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο προστάτευε τα ζώα από την εκμετάλλευση και ιδίως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που είναι εντελώς ανυπεράσπιστα, δίνοντας το δικαίωμα  στον καθέναν να κάνει ότι θέλει, ικανοποιώντας την δήθεν κομματική σας πελατεία (ορισμένους Δημάρχους που βολεύονται με την εξαφάνισή τους, ΜΚΟ που στο όνομα της προστασίας τα εκμεταλλεύονται, επαγγελματίες εκτροφείς που θα παρουσιάζονται ως ερασιτέχνες κλπ). Επιτέλους.. πείτε μια φορά την αλήθεια!!!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΤΣΑ

Νόμος ανθρωπιάς και πολιτισμού

Είναι αλήθεια ότι στον δημόσιο λόγο η συζήτηση για τα ζώα συντροφιάς μπορεί να φαίνεται λιγότερο σημαντική μπροστά στις σημαντικές προκλήσεις που η κοινωνία μας μαζί με την κυβέρνηση διαχειρίζονται και αντιμετωπίζουν με προσήλωση. Ο τρόπος, όμως, που επιλέγουμε να σταθούμε απέναντι στα ζώα συντροφιάς αποτελεί βαθύ και πολυεπίπεδο κοινωνικό ζήτημα που αντανακλά τον πολιτισμό μας αλλά και τελικά, την ίδια μας την ανθρωπιά.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018 ξετύλιγε τις θέσεις του για την ευζωία των ζώων, το εν λόγω θέμα θύμιζε αχαρτογράφητα και ίσως σε πολλά σημεία, τρικυμιώδη νερά. Έλλειψη ενός σύγχρονου πλαισίου, ασυδοσία και μηδενικός έλεγχος, παράλληλα με πολλές μικρές ή μεγαλύτερες σημαντικές εθελοντικές προσπάθειες που αντιμετώπιζαν ένα χαοτικό περιβάλλον, είχαν δημιουργήσει μία κατάσταση που δεν τιμούσε την χώρα μας.

Τα ζώα συντροφιάς δεν είναι απλά «πράγματα» που κατέχουμε. Είναι βοήθεια και ασφάλεια, διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας και συντροφεύουν τους μεγαλύτερους, είναι μέλη των οικογενειών μας και όσα δυστυχώς δεν έχουν βρει ακόμα οικογένεια, αξίζουν την μέριμνά μας.

Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνδύασε απόψεις ειδικών και επιστημόνων, ανέλυσε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, άκουσε τις φιλοζωικές οργανώσεις που για χρόνια επιτελούσαν μόνες τεράστιο έργο, τους κτηνιάτρους, τους κυνηγούς, τους εκπαιδευτές, τους ερασιτέχνες εκτροφείς αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεπέρασε παρωχημένες αντιλήψεις, δήθεν διαχωριστικές γραμμές, περιοριστικά συμφέροντα από όπου και εάν προέρχονταν, αλλά και την αδιανόητη αγωνία κάποιων να μην χάσουν αρμοδιότητες.

Ο «νόμος Πέτσα» όπως κάποιοι τον αποκαλούν και όπου προσωπικά το θεωρώ τιμή μου, αποτέλεσε παράδειγμα σύνθεσης (με 28.000 σχόλια στην διαδικασία διαβούλευσης) αλλά και ταχύτητας ουσιαστικής υλοποίησης, εξασφαλίζοντας τόσο την ευζωία των αξιαγάπητων ζώων συντροφιάς, όσο και τον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες.

Σήμερα και σε διάστημα 9 μηνών από την ψήφιση του νόμου, μέσα από την αταλάντευτη προσπάθεια μία μεγάλης ομάδας άξιων δημόσιων λειτουργών, έχουμε πετύχει:

– Τη συνολική χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τους δήμους όλης της χώρας μέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

– Την εξαιρετικά μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση -ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεδομένου ότι οι στειρώσεις είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας για την άμεση μείωση του πληθυσμού τους.

– Την αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις, με παράλληλη διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης, καθώς και την πρόβλεψη ειδικής διάταξης τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

– Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με παράλληλο ορισμό προδιαγραφών και την δρομολόγηση της διαδικασίας επιλογής αναδόχου μέσω του διαγωνισμού που διενεργεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Τη στελέχωση του Τμήματος Ζώων Συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών.

– Την έκδοση σχετικής εγκυκλίου με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με επιμέρους θέματα που προκύπτουν, προς τον σκοπό της αποτελεσματικότερης εφαρμογής του νέου νόμου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημέρωση επί διοικητικών ζητημάτων, όπως μεταξύ άλλων το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και τα υπομητρώα αυτού, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα διαχείρισης, την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος διαχείρισης, τα καταφύγια και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς

– Τη συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, που θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε και θα συμπληρωθεί στο άμεσο μέλλον.

– Την υιοθέτηση νομοθετικών παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν την εφαρμογή του νόμου σε όλες τις διατάξεις του με απόλυτους όρους διαφάνειας και νομιμότητας και την υποχρεωτική τήρησή του, θωρακίζοντας το έργο των φιλοζωικών σωματείων που επιτελούν τιτάνιο έργο.

Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε ώστε σταδιακά να πετύχουμε το σύνολο των στόχων μας για τα ζώα συντροφιάς στη χώρα μας. Να γνωρίζουμε πόσα και πού είναι τα αδέσποτα ζώα, ποια είναι τα αδειοδοτημένα δημόσια και ιδιωτικά καταφύγια και πόσες στειρώσεις γίνονται ετησίως ώστε να περιοριστεί, τελικά, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων. Να εξασφαλίσουμε και να θωρακίσουμε τη λειτουργία του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Να παράσχουμε ενημέρωση και κίνητρα για τη στείρωση και των δεσποζόμενων σκύλων και γατών. Να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο -ψηφιακό και μη- τόσο για την εκπαίδευση της κοινωνίας αναφορικά με την ευζωία των ζώων, όσο και για τον έλεγχο ή την καταγγελία παραβάσεων αμέλειας ή κακοποίησης.

Αντιλαμβάνομαι την αδυναμία συγκεκριμένων κύκλων, και φυσικά της αντιπολίτευσης, να γνωρίζουν πώς χτίζεται και εφαρμόζεται ένας νόμος που να αντανακλά και να αναζητά σε κάθε βήμα της υλοποίησής του τις συνέργειες της κοινωνίας μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Κατανοώ την τιτάνια δυσκολία να αντιληφθούν ότι υπάρχουν θέματα που οφείλουμε να βλέπουμε πέρα από το «δέντρο» του προσωπικού, κλαδικού ή κομματικού συμφέροντος, το «δάσος» του συλλογικού καλού. Άλλωστε αυτά τα 3 χρόνια είχαμε περίσσευμα παραδειγμάτων αυτής της αδυναμίας μπροστά σε αδιαμφισβήτητα πιο κρίσιμα ζητήματα από την πανδημία και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας μέχρι την εκπαίδευση και την οικονομική θωράκιση της κοινωνίας μας.

Αυτά, όμως, τα τελευταία 3 χρόνια μας έδειξαν τόσο τις προοπτικές και τη δυναμική της χώρας μας για όλους τους Έλληνες όταν δουλεύουμε με στόχο ουσιαστικά προοδευτικές λύσεις, όσο και ότι η δημόσια διοίκηση απαιτεί γνώσεις, πολλή δουλειά και αδιάλειπτη συνεργασία, κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων και όχι απλά ανεύθυνους και ισοπεδωτικά καταγγελτικούς λόγους.

Ο «νόμος Πέτσα» απέδειξε και αποδεικνύει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα μέσα από την προσήλωση στο ουσιαστικό αποτέλεσμα κοιτώντας με τόλμη πιο μακριά. Απέδειξε επίσης ότι κανένα θέμα δεν είναι μικρό ή ασήμαντο όταν διακυβεύεται η ανθρωπιά, η παιδεία και ο πολιτισμός όλων μας.

Συνεχίζουμε … «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.