Local Voice
Στα τοπικά...

Σίμος Δανιηλίδης: «Ξηλώστε το καρκίνωμα της ΔΕΘ την Θεσσαλονίκη»

Την ανάγκη του «άμεσου ξηλώματος του καρκινώματος της ΔΕΘ» από το κέντρο της πόλης και τη μεταφορά της στη δυτική Θεσσαλονίκη επαναφέρει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή το «καυτό» πενθήμερο της 29ης AGROTICA, που προκάλεσε κυκλοφοριακό «έμφραγμα» σε όλο το ευρύτερο κέντρο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η δήλωση-παρέμβαση του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη:

Για μια ακόμα φορά ζήσαμε το αίσχος, το μποτιλιάρισμα, την αποπνικτική ατμόσφαιρα, το μπλοκάρισμα και το κυκλοφοριακό ‘‘έμφραγμα’’ ολόκληρου του κέντρου της πόλης. Αιτία η διοργάνωση μιας ακόμη -κατά τα άλλα επιτυχημένης- κλαδικής έκθεσης της ΔΕΘ, και συγκεκριμένα της 29ης AGROTICA, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανυπόφορων και απωθητικών καταστάσεων για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, πολίτες και επιχειρήσεις αυτής της πόλης, οι οποίοι δεν μπορούσαν να διανοηθούν μία ολόκληρη πόλη να είναι αποκλεισμένη και η κίνηση και μετακίνηση σε αυτήν να αποτελεί μαγικό ζητούμενο.

Οι εικόνες που ζήσαμε το περασμένο πενθήμερο, από την παραμονή των εγκαινίων έως και τη λήξη της, ήρθαν να ενισχύσουν με τον ηχηρότερο τρόπο τους λόγους που επιμένουμε για το ξήλωμα των ακατάλληλων και επικίνδυνων περιπτέρων και τη μεταφορά της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ζήσαμε εικόνες αίσχους που ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ τον επίμονο αγώνα μας για το ξερίζωμα του καρκινώματος της ΔΕΘ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά της εκεί που ανεξάρτητοι μελετητές εγνωσμένου διεθνούς κύρους επέλεξαν και πρότειναν,  και αυτή είναι η Σίνδος.

Εάν δέκα τέτοιες ‘‘επιτυχημένες’’ κατά τα λοιπά κλαδικές εκθέσεις ετησίως προκαλούν επί πενθήμερο τέτοιο κομφούζιο και κυκλοφοριακό ‘‘έμφραγμα’’ στην πόλη, μπορεί να σκεφτεί κανείς αβίαστα τί πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που οι επιτυχημένες κλαδικές εκθέσεις αυξηθούν σε 20-30, όπως πρέπει να είναι ο στόχος του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Στην περίπτωση αυτή, κατά το 1/3 της διάρκειας του έτους, δηλαδή για περισσότερες από 100 ημέρες, η πόλη θα είναι παραδομένη στην ασφυξία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού οι επισκέπτες και οι κάτοικοι αυτής της μοιραίας πολύς δεν θα μπορούν ούτε καν να αναπνεύσουν…

 

Δηλαδή, η κοινωνία της πόλης θα πρέπει να παρακαλεί να είναι αποτυχημένες οι κλαδικές εκθέσεις για να μην προσελκύουν κόσμο; Όχι, βεβαίως. Εμείς θέλουμε πολλές και επιτυχημένες κλαδικές εκθέσεις, αλλά όχι σ’ αυτόν τον χώρο που ‘‘στραγγαλίζει’’ την πόλη και πνίγει τους επισκέπτες και τους κατοίκους από τα αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια.

Η λύση είναι μία και είναι γνωστή. Άμεση μεταφορά της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη και μετατροπή του υφιστάμενου χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο πολλαπλών εκδηλώσεων. Το καρκίνωμα της ΔΕΘ με τα ακατάλληλα και επικίνδυνα περίπτερα πρέπει άμεσα να ξεριζωθεί χάριν της πραγματικής οικονομικής και ισόρροπης ανάπτυξης, αλλά και κυρίως χάριν της ζωής των ανθρώπων και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε άλλη περιοχή με άλλες υποδομές που δεν θα επιβαρύνουν ασφυκτικά, θανατηφόρα το περιβάλλον και δεν θα λειτουργούν ως θηλιά στον λαιμό της κοινωνίας και του κέντρου της πόλης.

Εάν πρόκειται να υπάρξουν κάποια στιγμή 20 τέτοιες ‘‘επιτυχημένες’’ κλαδικές εκθέσεις, που προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες οχήματα και μεγάλα μηχανήματα, προκαλώντας ένα μόνιμο ‘‘έμφραγμα’’ στην πόλη, τότε ο λαός, η κοινωνία αλλά και οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποφασίσουν και να αποδεχτούν ότι η πόλη για 100 και πλέον ημέρες τον χρόνο θα είναι αβίωτη, απωθητική, αποκρουστική, με εκατομμύρια κυβικά μέτρα αιωρούμενων καρκινογόνων μικροσωματιδίων και χιλιάδες κυβικά μέτρα επιπλέον εκλυόμενων μικροστοιχείων ινών αμιάντου, διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλούν μόλυνση της ατμόσφαιρας. Θα πρέπει να αποφασίσουν και να αποδεχθούν ότι επί 100 και πλέον ημέρες τον χρόνο θα παγιωθεί σε 24ωρη βάση ανυπόφορο μποτιλιάρισμα και εκνευρισμός τόσο των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και των διερχόμενων.

Πέρα από το κέντρο της πόλης, όμως, η κατάσταση υπήρξε ανυπόφορη και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, καθώς η κίνηση των οχημάτων μεταφέρθηκε στην περιφερειακή κατά δεκάδες χιλιάδες.

Η δεινή κατάσταση στην οποία για άλλη μια φορά βρέθηκε η πόλη, σε συνδυασμό με τα τραγικά ποσοστά πρασίνου που εμφανίζει η Θεσσαλονίκη (2 τ.μ./κάτοικο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πόλεις, καθιστά επιβεβλημένο το ξερίζωμα του καρκινώματος των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και τη μεταφορά τους στη δυτική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο οικόπεδο του πρώην ΑΤΕΙ και νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου, στα όρια της Σίνδου, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και διαρκώς αναπτυσσόμενη μεγάλη και σύγχρονη διεθνή έκθεση, προς όφελος όλων σε μια πορεία ισόρροπης και αειφορικής ανάπτυξης.

Εμείς τέτοια έκθεση θέλουμε, και για μια τέτοια έκθεση δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.