Local Voice
Στα τοπικά...

Προεκλογικό κυβερνητικό “δώρο” σε…ημέτερους δημάρχους!

Νέα δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να διαμορφώσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που προωθεί το αρμόδιο ΥΠΟΙΚ, μετά τις ενστάσεις από την πλευρά πολλών δημάρχων και τα αιτήματα για μειώσεις από 10% έως και 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της One Voice, η αρμόδια Επιτροπή θα οριστικοποιήσει τη λίστα με τις περιοχές που θα ωφεληθούν, προχωρώντας στο “ψαλίδισμα” των τιμών. Την ίδια ώρα, αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών, περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός αντικειμενικού συστήματος. Δεν λείπουν ωστόσο και εκείνοι που πίσω από αυτή τη ¨τεχνική” διόρθωση των αντικειμενικών τιμών, βλέπουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει ένα προεκλογικό “δώρο” σε δικούς της δημάρχους.

Ποιες ενστάσεις θα γίνουν αποδεκτές; Σε ποιες περιοχές θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές και σε ποιες θα αυξηθούν; Ποιες περιοχές θα ενταχθούν στο σύστημα και ποιες όχι; Πότε θα ενεργοποιηθεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί την εξέλιξη των αγοραίων τιμών προχωρώντας σε άμεσες και αυτόματες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών, ώστε να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της αγοράς; Τα αιτήματα ποιών δημάρχων θα γίνουν δεκτά και ποια άλλα θα απορριφθούν; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που ενδέχεται να απαντηθούν πριν από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προχωρήσει στο “ξεσκαρτάρισμα” των ενστάσεων ξεκινώντας από αυτές που όπου οι αντικειμενικές είναι ακόμα και 80% υψηλότερες από τις εμπορικές, αυξάνοντας κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Μείωση έως και 50%

Ανάμεσα στους πρώτους δήμους που ζήτησαν τη μείωση, είναι και ο δήμος Αθηναίων, για να τον ακολουθήσουν δήμοι όπως Αμαρουσίου, Νέου Ηρακλείου, Βριλησσίων, Παλλήνης, Γέρακα, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Αγίου Δημητρίου, Ζωγράφου και άλλοι, με τους δημοτικούς άρχοντες να ζητούν ακόμη και τη γενική μείωση των τιμών σε περιοχές αμιγούς κατοικίας με στόχο να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2018, απαλύνοντας το φορολογικό βάρος των δημοτών-ψηφοφόρων τους.

Ο επανακαθορισμός των αξιών θα γίνει μόνο στις περιοχές που θα αποδειχθεί η “βασιμότητα των αιτημάτων”. Το ερώτημα είναι, με ποια κοινά και αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει αυτό…

Παράλληλα, πιστοποιημένοι εκτιμητές προχωρούν στον προσδιορισμό των τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές της χώρας, που βρίσκονται εκτός αντικειμενικών αξιών.

Μια εργασία ιδιαίτερα δύσκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές συγκαταλέγονται πολλές στις οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολη αποτύπωση των αξιών. Κι αυτό, διότι είτε δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, είτε ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων είναι μικρός, είτε πρόκειται για απομακρυσμένες περιοχές που είναι εγκαταλελειμμένες, χωρίς καθόλου ή με ελάχιστους κατοίκους.

Περιοχές στην Αττική

Στο σύστημα των αξιών, αναμένεται να ενταχθεί και ένας σημαντικός αριθμός περιοχών της Αττικής. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγονται μεγάλα τμήματα σε Πόρτο Ράφτη, Ραφήνα, Δασκαλειό, Χάρακα, Αγία Μαρίνα, Λεγραινά, όρια Βάρκιζας, Σαλαμίνα, Αίγινα και Κύθηρα.

Αρκετές είναι οι περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα που αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα. Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου, ψηφιακού συστήματος το οποίο θα μπορεί να αντλεί στοιχεία από αγοραπωλησίες ακινήτων καταγράφοντας τις τάσεις της αγοράς σε “πραγματικό χρόνο” και αξιοποιώντας τις εμπορικές τιμές, θα μπορεί να αναπροσαρμόζει τις αξίες σε τακτά διαστήματα ώστε να είναι και πιο αντιπροσωπευτικές.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα One Voice (φύλλο #474)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.