Π. Φιλίππου: “Ο παγωμένος χειμώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”
Του Πέτρου Φιλίππου, Δημάρχου Σαρωνικού
Η απουσία κυβερνητικής στήριξης στους δήμους ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται, αποτελεί κοινό τόπο για την πλειοψηφία των δημάρχων, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, δυο χρόνια πανδημίας και με την ενεργειακή κρίση να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, βρίσκεται σε οριακό σημείο από πλευράς λειτουργικότητας.
Όποιοι αιρετοί της Τ. Α. είχαν βασίσει τις ελπίδες τους για γενναίες ενισχύσεις, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διαψεύσθηκαν οικτρά. Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την οικονομική στήριξη των Δήμων αντί να τους καθησυχάσουν, τους έφεραν αντιμέτωπους με τους χειρότερους φόβους τους.
Καταρχήν, η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 120 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2023, ως ενίσχυση της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, δεν αποτέλεσε κάποια νέα εξαγγελία. Είχε ήδη ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών από τον Οκτώβρη του 2021, που ούτε εκτίναξη της ακρίβειας υπήρχε, ούτε ενεργειακή κρίση.
Με άλλα λόγια η αύξηση των ΚΑΠ κατά 120 εκατ. ευρώ, από 2 δις ευρώ στα 2,12 δις ευρώ, δεν θα δώσει την ανάσα που η Τ.Α. περιμένει. Ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε, δε, στην ομιλία του ότι «είναι χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους, μαζί φυσικά με μία σύνθετη άσκηση, που αφορά την επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων».
Μας είπε δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης ότι τα χρήματα θα πάνε σε έργα. Όμως στους δήμους προχωράμε τα έργα μέσα από χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν συναντούμε εμπόδια που πολλές φορές παγώνουν τους σχεδιασμούς μας.
Η κυβέρνηση προτάσσει στην πολιτική ατζέντα της
τον πλουτισμό των golden boys της ενέργειας και όχι το «ζέσταμα»
της αυτοδιοίκησης και των πολιτών ενόψει του παγωμένου χειμώνα…
Εκεί που τα προβλήματα διογκώνονται εκθετικά είναι η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ΟΤΑ, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που τα πάντα έχουν διπλασιαστεί και δυστυχώς οι κρατικές επιδοτήσεις είναι ελάχιστες, αποσπασματικές και ανεπαρκείς.
Σημειωτέον ότι μόνο το ενεργειακό κόστος των Δήμων για το 2022 είχε υπολογιστεί στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να συνεκτιμηθεί η εκτίναξη της ρήτρας αναπροσαρμογής. Γι’ αυτό ακριβώς το φλέγον ζήτημα της κάλυψης του λειτουργικού κόστους στην Τ.Α. ο πρωθυπουργός σιώπησε στη ΔΕΘ. Έλλειψη βούλησης; Διαφορετικές προτεραιότητες; Ίσως και τα δυο μαζί.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έστειλε στη Βουλή το θέμα της τεράστιας οικονομικής πίεσης που δέχονται οι Δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των εξωφρενικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, με σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο βουλευτής Ευβοίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Αυτοδιοίκησης του κόμματος, Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις.
Ασφαλώς, δεν τίθεται θέμα αντιπολιτευτικού λόγου όταν μιλάμε για την δύσκολη καθημερινότητα στην αυτοδιοίκηση, δηλαδή για την δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη. Άλλωστε, ο προσκείμενος στη ΝΔ πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, συχνά επισημαίνει την δυστοκία των δήμων να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα λόγω του ενεργειακού κόστους και διατυπώνει την αμφιβολία του για το κατά πόσο οι κυβερνητικοί ιθύνοντες έχουν αντιληφθεί την δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.
Προσωπικά, θεωρώ βέβαιο ότι έχουν αντιληφθεί την τραγική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αναμένεται να γίνει ακόμη τραγικότερη. Ωστόσο προτάσσουν στην πολιτική ατζέντα τους τον πλουτισμό των golden boys της ενέργειας και όχι το «ζέσταμα» της αυτοδιοίκησης και των πολιτών ενόψει του παγωμένου χειμώνα…