Local Voice
Στα τοπικά...

Παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες! Στους Δήμους φορτώνει η κυβέρνηση το πρόβλημα

Στους Δήμους «φορτώνει» η Κυβέρνηση την ναυαγοσωστική κάλυψη, χωρίς εφόδια και με το φόβο να μείνουν οι παραλίες φέτος χωρίς ναυαγοσώστες, αφού οι παράκτιοι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νέου νόμου και ζητούν εξορθολογισμό του νομοθετικού πλαισίου.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο καλείται να «καλύψει» η τοπική  αυτοδιοίκηση, όπως προσδιορίσθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020, μεταφέροντας  στους δήμους, τις αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και τη λειτουργία οργανωμένων παραλιών, με την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού καθώς  και την υποχρέωση ελέγχου σε ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου των ναυαγοσωστών.

Συγκεκριμένα ο νόμος υποχρεώνει τους παράκτιους Δήμους στην τοποθέτηση βάθρων ανά 400 μέτρα, μ’ έναν ναυαγοσώστη. Επίσης ο κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να διαθέτει στην κατοχή του ένα περιπολικό σκάφος πάνω από πέντε μέτρα, πλήρες εξοπλισμένο με έναν χειριστή κι ένα ναυαγοσώστη, ενώ αν σε μια παραλία έχουν τοποθετηθεί δύο ναυαγοσωστικοί πύργοι, τότε ο ναυαγοσώστης εκτός από τις δύο βάρκες, χρειάζεται κι ένα τζετ σκι, ενώ από τρία παρατηρητήρια και πάνω, προβλέπεται ένα τζετ σκι που το οδηγεί ακόμη ένας ναυαγοσώστης – συντονιστής, καθώς κι ένα ακόμη περιπολικό.

Η υποχρέωση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών, αποτελεί ακόμα ένα βάρος για τους παράκτιους Δήμους, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν από ιδίους πόρους τη σχετική δαπάνη που απαιτείται, βάσει νόμου, γιατί η κρατική χρηματοδότηση αγγίζει μόλις το 1/3 του συνολικού ποσού. Για τη φετινή τουριστική περίοδο η ναυαγοσωστική δαπάνη υπολογίζεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, θα δοθούν μόνον 7 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα αυτό το κονδύλι θα μοιραστεί σε 115 δήμους και όχι στο σύνολο των παράκτιων δήμων της χώρας που είναι 143.

Η υποχρέωση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών, αποτελεί ακόμα ένα βάρος για τους παράκτιους Δήμους, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν από ιδίους πόρους τη σχετική δαπάνη που απαιτείται

Το ίδιο συνέβη και πέρσι, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και προδιαγραφές που ορίζει ο σχετικός νόμος και εν τέλει να βρεθούν υπόλογοι έναντι τσουχτερών προστίμων από τα λιμεναρχεία, διότι δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα, ωστόσο μετά από πιέσεις και λόγω των έκτακτων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας τα πρόστιμα διαγράφηκαν. Η ΚΕΔΕ από τα μέσα Απριλίου, έθεσε το θέμα και ζήτησε από την κυβέρνηση,  να χρηματοδοτήσει τη δαπάνη των 21 εκ. ευρώ που απαιτούνται, ώστε να τηρηθεί ο νόμος, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, τότε  να ανασταλεί η ισχύς του Π.Δ. 71/2020, μέχρι να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2021 η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες καθυστέρησε σημαντικά (λόγω της πανδημίας) και ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το 2021 η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες έφθασε στο 76%.

Η αλήθεια είναι ότι τρομάζει ο αριθμός των ανθρώπων που χάνει κάθε χρόνο τη ζωή του σε κάποια ελληνική παραλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν σχεδόν 400 άνθρωποι, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Από το 1980 έως το 2013 έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους στη χώρα 10.927 άτομα. Μόνο πέρσι στην Ελλάδα 336 άνθρωποι πνίγηκαν σε κάποια παραλία της χώρας μας, ενώ ο μήνας με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους ήταν ο Ιούλιος.

Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Με νέο νόμο η ναυαγοσωστική κάλυψη επιβάλλεται πλέον σε όλες τις πισίνες, κολυμβητικές δεξαμενές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.