Local Voice
Στα τοπικά...

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή»

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χτες και σήμερα στα Ιωάννινα, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Οι Περιφέρειες στη Νέα Εποχή» και δυο ενότητες: «Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη» και «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών».
Έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας, που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, επισήμανε: «Ως συντονιστής της ενότητας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση στο 9π Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, είχα την ευκαιρία να μιλήσω για το διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Την αποτελεσματικότερη διοίκηση με την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περιβάλλον χωρίς το άλλοθι της έλλειψης αποκέντρωσης. Το κεκτημένο εδώ άργησε. Άργησε και στοιχίζει. Η ανάγκη για ενηλικίωση των θεσμών πρέπει να μεταφραστεί σε μια πολύ γενναία μεταρρύθμιση. Δεν την έχει ανάγκη ο θεσμός, γιατί κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπηρετεί τον εαυτό του. Τη μεταρρύθμιση την έχει ανάγκη η χώρα για να καλύψει το κενό μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου και για να συμβαδίσει με τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της κοινωνίας. Η ευκαιρία της θεσμικής ενηλικίωσης δεν μπορεί να πάει χαμένη από την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που άντεξε πολλαπλές κρίσεις, εστιάζοντας στην αλλαγή πορείας και νοοτροπίας. Η παρουσία επίσης και πολύ περισσότερο το πολιτικό περιεχόμενο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου μάς κάνουν αισιόδοξους. Ο θεσμός που υπηρετούμε, στάθηκε επίσης ψηλά στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών και στον αγώνα για την ανάταση της χώρας. Χρειάζεται να δείξουμε πολύ μεγάλη πίστη στο ότι αυτό που η Ελλάδα μπορεί να δώσει τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που σήμερα έχει πετύχει. Επειδή μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, τώρα είναι η ώρα, η ευκαιρία και η υποχρέωση να κάνουμε και το επόμενο βήμα που, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου, μόνο άλμα μπορεί να είναι».
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της δεύτερης θεματικής ενότητας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε: «Το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα, κατά συνέπεια και για τις Περιφέρειες της χώρας. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους όμως, ειδικά όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για bottom up πολιτικές, απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης, στοχεύοντας στις κατά τόπους αδυναμίες και δυνατότητες, αρκεί να αποκτήσει τον αναγκαίο ‘χώρο’. Η αύξηση του ορίου πληρωμών του ΕΠΑ και η μεγαλύτερη ‘αυτοτέλεια’ των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις μείζονος σημασίας που θα ‘απελευθερώσουν’ τις τοπικές δυνάμεις».
Σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, εγκρίθηκε επίσης η έκθεση οικονομικής διαχείρισης (απολογισμού) του έτους 2022 της ΕΝΠΕ, με εισηγητή τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝΠΕ Νικόλαο Παπαγεωργίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.