Local Voice
Στα τοπικά...

Ναυτιλία: Τα νέα deals Μαρινάκη, Αλαφούζου, Τσάκου, Τραυλού

Πραγματικά αεικίνητοι εμφανίζονται μερικοί από τους πιο γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές με την έναρξη του νέου έτους.

Συνεχίζοντας την καλή παράδοση της περσινής χρονιάς, προχωρούν στην σύναψη και νέων σημαντικών συμφωνιών για αγοραπωλησίες και ναυπηγήσεις νέων πλοίων, αλλά και αναχρηματοδοτήσεις.

Ευάγγελος Μαρινάκης

Η Capital Product Partners, εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στη Νέα Υόρκη της οικογένειας Μαρινάκη, ξεκίνησε την αποεπένδυσή της από τον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής διοίκησης της εταιρείας και την μετατροπή της σε ένα μεγάλο παίκτη στη θαλάσσια μεταφορά ενεργειακών προϊόντων με επίκεντρο το LNG.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η CPLP πρόκειται να αγοράσει εννέα νεότευκτα πλοία μεταφοράς LNG από την ιδιωτική εταιρεία του κ. Μαρινάκη, σε μια συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της θα πουλήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου των 15 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι φτάνει περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια.

H διοίκηση της CPLP αποκάλυψε παράλληλα στην διάρκεια ενημέρωσης αναλυτών για τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του έτους που έκλεισε πως η συμφωνία για την πρώτη πώληση πλοίου εμπορευματοκιβωτίων είναι ήδη γεγονός. Όπως ανέφερε ο CEO της εισηγμένης Γεράσιμος Καλογεράτος, «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την πώληση των πλοίων, δεδομένης της ποιότητας του στόλου και των ελκυστικών συμβολαίων που βρίσκονται σε ισχύ».

Γιάννης και Αριστείδης Αλαφούζος

Η εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων Γιάννη και Αριστείδη Αλαφούζου, προχώρησε σε σειρά συμφωνιών με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού της.

Βασικό μέρος αυτών των συμφωνιών ήταν η πώληση και επαναμίσθωση του μεγάλου δεξαμενόπλοιου (VLCC) «Νήσος Ανάφη» με την εταιρεία να αντλεί 73,5 εκατομμύρια δολάρια τα οποία και θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.

Ακόμη εξασφάλισε και μια νέα πιστωτική γραμμή 34,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση της επαναγοράς του suezmax Mήλος που είχε διαθέσει στη νορβηγική Ocean Yiel.

Νίκος Τσάκος

Η Tsakos Energy Navigation, εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συμφερόντων Νίκου Τσάκου, προχώρησε στην αγορά 5 δεξαμενόπλοιων από την νορβηγική εταιρεία Viken Shipping. Μιλάμε για δύο aframaxes LNGLR2 διπλού καυσίμου, ένα super-ecosuezmax και δύο ακόμα aframaxes κλάσης 1Aice εξοπλισμένα με scrubber.

Η εισηγμένη θα χρηματοδοτήσει την αγορά με ιδία κεφάλαια και με τραπεζική χρηματοδότηση. Η αγορά ήρθε μετά από την πώληση 9 παλαιότερων πλοίων της τον περασμένο χρόνο, με το ένα πρόγραμμα της να περιλαμβάνει την ναυπήγηση συνολικά 11 πλοίων.

Μελίνα Τραυλού

Την παραγγελία δυο ακόμη νέων πλοίων νέας γενιάς, ανακοίνωσε η Neptune Lines, η ναυτιλιακή εταιρεία της Μελίνας Τραυλού, στον κλάδο της μεταφοράς οχημάτων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των παραγγελιών της εταιρείας σε τέσσερα πλοία.

Η ναυπήγηση των δύο πλοίων 4200 CEU LNG DF PCTC (Pure Car Truck Carrier) καθώς και τα δύο πρώτα πλοία που παραγγέλθηκαν πρόσφατα, εντάσσεται στο σχέδιο της Neptune Lines για την ενίσχυση του στόλου με πλοία μεγαλύτερης μεταφορικής δυνατότητας.

Επίσης, η επένδυση σε πλοία με μηχανές διπλής καύσης (dual fuel engines), ενισχύει τη στρατηγική της εταιρείας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.