Local Voice
Στα τοπικά...

Να αρθεί ο αποκλεισμός των ΜμΕ από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται χωρίς τα απαιτούμενα κεφάλαια, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη όχι μόνο στην προσπάθεια ανάπτυξής τους, αλλά ακόμα και σε αυτή της βιωσιμότητάς τους.

Η πρόσβαση στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύτιμο «σύμμαχο»- είναι ουσιαστικά απαγορευμένη. Την ώρα που λίγες εκατοντάδες μεγάλων επιχειρήσεων έχουν ορθάνοιχτο δρόμο στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου, η συντριπτική πλειονότητα των μικρότερων επιχειρήσεων δεν μπορεί καν να υποβάλει κάποιο αίτημα, καθώς δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Ακόμα, όμως, και να μην υπάρχει κάποιο εμφανές εμπόδιο, η όλη διαδικασία που απαιτείται για την υπαγωγή σε κάποιο από τα προγράμματα του Ταμείου είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβολή εξωτερικού εξειδικευμένου συμβούλου. Κάτι, όμως, που προϋποθέτει ένα σημαντικό κόστος το οποίο μπορεί να ανέλθει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Όλο αυτό που συμβαίνει με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και την «επιλεκτική» στήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων οδηγεί στη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα επενδύσεων, αυτές μπορούν πολύ ευκολότερα να αναπτυχθούν και οι μικρότερες συνεχίζουν να μένουν στο περιθώριο, κάτι που αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για το μέλλον τους.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για οικονομικές ενισχύσεις που συμβάλλουν κυρίως στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στην «πράσινη» μετάβαση. Όμως, επειδή πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους έχει μόνο το 6,5% των ΜμΕ, ευνοημένες είναι και πάλι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Κάτι, που δεν βοηθά στη δημιουργία ενός ισόρροπου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αν δεν δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και τους πόρους του ΕΣΠΑ, το μέλλον πολλών χιλιάδων ΜμΕ τίθεται εν αμφιβόλω και θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει εκτός από τις μεγάλες και τις μικρότερες επιχειρήσεις.

* πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου
Αθηνών, επίτιμος διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.