Local Voice
Στα τοπικά...

Μάκης Βορίδης: Θύελλα ξεσήκωσε η μεθόδευση για τα Δημοτικά Συμβούλια

Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της αυτοδιοίκησης προκαλεί άρθρο  του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καταργείται το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να εισάγουν θέματα προ ημερησίας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην επίμαχη διάταξη, εκτός από τους επικεφαλής  δημοτικών παρατάξεων αντιτίθενται και πολλοί δήμαρχοι που κάνουν λόγο για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση του ΥΠΕΣ που παραπέμπει σε «σκοτεινές» εποχές της χώρας. Όμως ακόμα και δήμαρχοι, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, θεωρούν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιβληθεί αυτός ο περιορισμός, καθώς τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να αυτορυθμιστούν και να λύσουν δημοκρατικά θέματα λειτουργίας. Επίσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαβουλευτεί με μεγαλύτερη ευρύτητα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θεωρούν ήσσονος σημασίας μπροστά στα μεγάλα ζητήματα, πόρων και αρμοδιοτήτων, που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης  μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν  ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να φιμώσει τον οποιοδήποτε, από την άλλη όμως  δεν θα επιτρέψει τον  «ευτελισμό της διαδικασίας μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια». Διευκρίνισε ωστόσο ότι λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και αναμένει προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ρύθμιση για το θέμα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των Διοικητικών Συμβουλίων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με μεγάλες και άνετες πλειοψηφίες, από τον πρώτο γύρο, θεωρούν υπερβολική αυτή τη ρύθμιση και θεωρούν ότι το υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργεί, χωρίς λόγο και αιτία, μία ένταση στο χώρο της αυτοδιοίκησης και δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να εγείρει θέματα δημοκρατίας, την ώρα που το ισχύον πλαίσιο δεν χρειαζόταν να γίνει πιο αυστηρό.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και η  ΚΕΔΕ, με πολλούς ακόμη και «γαλάζιους» δημάρχους που έχουν ισχυρή πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια να κάνουν λόγο για «ακραία διάταξη», αλλά και για αδικαιολόγητο περιορισμό της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που το σώμα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τα θέματα εκτός και εντός ημερήσιας διάταξης. Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίουτοποθετήθηκε επι του θέματος εκφράζοντας εν γένει τις δυσκολίες του ζητήματος: «Όσο ακραίο είναι να μην μπορεί η αντιπολίτευση να βάλει θέματα, άλλο τόσο -ίσως και περισσότερο ακραίο- είναι να μπορεί να βάλει όσα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης θέλει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δημοτικά συμβούλια δεν μπαίνουν καν στην ημερήσια διάταξη λόγω του μεγάλου αριθμού των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων. Εδώ όμως υπάρχουν και ερωτήματα σχετικά με το πόσο έκτακτα ήταν αυτά τα θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες πριν το δημοτικό συμβούλιο».

Να σημειωθεί ότι από τους 332 δήμους, στους 231 έχουν εκλεγεί δήμαρχοι από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια. Ωστόσο πέρα από το υπό κατάργηση δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων, υπάρχει διαδικασία σύμφωνα με την οποία, το 1/3 των δημοτικών συμβούλων, αν συμφωνήσει, μπορεί να ζητήσει την εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Πάντως πολλοί δήμαρχοι θεωρούν ότι αυτό το δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων προσφέρει, πολλές φορές, σε μερίδα της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να λειτουργεί καταχρηστικά και μέσω ψηφισμάτων ή θεμάτων προς συζήτηση, που προωθεί εκτός ημερήσιας διάταξης, να προσπαθεί να εμποδίσει και να καθυστερήσει τη λήψη των αποφάσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.