Κτηματολόγιο: Πάνω από 170.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
Τον Νοέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη» και περιέρχονται στο Δημόσιο. Η 30ή Νοεμβρίου 2024 είναι ημερομηνία κατά την οποία πολλά από τα κτηματολογικά γραφεία θα κλείσουν οι κτηματολογικές εγγραφές θα οριστικοποιηθούν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις περιουσίες τους. Η εκτίμηση είναι πως τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε 170.000 ίσως και παραπάνω, με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε γεωτεμάχια.
Υπάρχουν πολλά λάθη
«Το Κτηματολόγιο κλείνει με πολλά προβλήματα. Είναι διάφορες ημερομηνίες ανάλογα με τις περιοχές. Είναι πάρα πολλά τα αδήλωτα ακίνητα καθώς υπάρχουν νομικά θέματα που δυσκολεύουν τους πολίτες στο να τα δηλώσουν. Μπορεί για παράδειγμα να μην έχει ολοκληρωθεί η αποδοχή κληρονομιάς ή να έπρεπε να έχουν προηγηθούν κάποιες συγκεκριμένες πράξεις. Επίσης υπάρχουν και πάρα πολλά λάθη. Όταν κλείσει το κτηματολόγιο η κυριότητα των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέρχεται στο Ελληνικό δημόσιο» εξηγεί στην ONE VOICE η συμβολαιογράφος Αγγέλικα Καραμάνη.
Εκτιμήσεις και για πάνω από 200.000 ακίνητα
Στο Δημόσιο έχουν ήδη περιέλθει 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη». Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018. Περιοχές που εμφανίζουν πολλά «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα στην Αχαΐα και από την Αττική σε Κορωπί, Μάνδρα και Αχαρνές. Πιο τακτοποιημένες κτηματολογικά είναι η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη που έχουν ελάχιστα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα εντοπισμού ιδιοκτησιών καθώς πολλά ακίνητα έχουν παλιά τοπογραφικά με ελλιπή στοιχεία. Τέτοιες περιπτώσεις είχαμε ως γραφείο στη Βόρεια Ελλάδα, την Εύβοια, την Σαλαμίνα και πολλά στην Αττική. Προσωπική μου άποψη είναι ότι «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι πάνω από 200.000 ακίνητα. Όπου υπάρχει συνιδιοκτήτης το κράτος θα μπορούσε να το εντοπίσει από τα Υποθηκοφυλακεία και το αντίγραφο μερίδος. Ωστόσο βάζει τους πολίτες να πληρώνουν παράβολα, μηχανικούς και δικηγόρους για να βγάλουν άκρη» δηλώνει στην ONE VOICE ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Ρούσκας.
Δύσκολη είναι λοιπόν και η διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας των πολιτών που ένας εκ των συνιδιοκτητών δεν έχει υποβάλει δήλωση με αποτέλεσμα το μερίδιο του να πηγαίνει στο δημόσιο.
Ο πολίτης θα στερείται οριστικά την ιδιοκτησία
Η δικηγόρος Αφροδίτη Παπαποστόλου μιλώντας στην ΟΝΕ VOICE αναλύει και την παράμετρο της δικαστικής προσφυγής. Οι πολίτες θα οδηγηθούν σε μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις με τεράστια οικονομικά έξοδα για αμφίβολο αποτέλεσμα.
«Αναμένεται τέλος του χρόνου η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών στην παλιά γενιά κτηματογραφήσεων. Τούτο σημαίνει ότι όσα ακίνητα έχουν χαρακτηρισθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη θα περιέρχονται αυτόματα στο δημόσιο, ο πολίτης θα στερείται οριστικά την ιδιοκτησία που κατείχε επί δεκαετίες και ήταν ορθά καταχωρημένη στο οικείο Υποθηκοφυλακείο, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται οποιοσδήποτε τρόπος για την ανάκτησή της. Η δικαστική προσφυγή, εάν επιτραπεί και υπό προϋποθέσεις είναι ένα μεγάλο οικονομικό βάρος και με αμφίβολα αποτελέσματα.
Η οριστικοποίηση των εγγραφών θα παγιώσει λάθη στα κτηματολογικά φύλλα τα οποία είχαν ήδη παρεισφρήσει στο στάδιο της κτηματογράφησης με ευθύνη των αναδόχων και ουδέποτε διορθώθηκαν. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου όπου προηγείται συνήθως διόρθωση των στοιχείων του κτηματολογικού φύλλου , θα αποδεικνύει το πλήθος των λαθών που υπάρχουν στα κτηματολογικά φύλλα τα οποία δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια και ορθότητα την περιουσία του πολίτη.
Η οριστικοποίηση θα δημιουργήσει ανασφάλεια δικαίου αφού οι πολίτες δεν θα είναι σίγουροι για τα δικαιώματά τους, τα οποία θα αποτυπώνονται είτε λανθασμένα σε ανεπαρκείς και ανέλεγκτες βάσεις ή δε θα εμφανίζονται καθόλου.
Ακίνητα εκτός σχεδίου που εμφανίζονται στη κτηματολογική βάση αλλά δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο ενδεχομένως να απαιτείται διόρθωση γεωμετρικών μεταβολών και τούτο γιατί δεν υπάρχει ταύτιση μεταξύ κτηματολογίου και πολεοδομικών χαρτών».
Τέλος να σημειώσουμε πως νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για την Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση διαδικασιών, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός του 2025.