Κως: Κάτοικοι ζητούν αναστολή νέων οικοδομικών αδειών
Παίρνουν την τύχη του νησιού τους στα χέρια τους. Ο λόγος για τους ενεργούς πολίτες της Κω, που αντιμετωπίζουν τις σοβαρές πιέσεις από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, με αυξημένες αφίξεις και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών κλινών που υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα του νησιού.
Οι πολίτες του κινήματος “Βιώσιμη Κως” κατέθεσαν αίτημα προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, ζητώντας την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη φέρουσας ικανότητας και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού. «Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης στην Κω και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας μέσω κοινοβουλευτικού ερωτήματος προς τον αρμόδιο Υπουργό. Η Κως, με πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκους, υποδέχεται ετησίως περίπου 1.500.000 τουρίστες από το εξωτερικό, μόνο μέσω του διεθνούς αερολιμένα, γεγονός που την κατατάσσει στα πλέον επιβαρυμένα τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Αν και ο τουρισμός αποτελεί τη βασική οικονομική δραστηριότητα του νησιού, η ανάπτυξη του έχει ξεπεράσει τα όρια της φέρουσας ικανότητάς του» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι πολίτες.
Ήδη από το 2009, η μελέτη «Εκτίμησης φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης στη νήσο Κω» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είχε επισημάνει τον κορεσμό στις τουριστικές κλίνες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κλινών από 40% — 50% και αντίστοιχη αύξηση στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις θα υπάρξει εντατική τουριστική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει προβλήματα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, δηλαδή θα υπάρξει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας τουρισμού σε πολλές περιοχές».
Η ανάπτυξη του νησιού- όπως καταγράφεται στην εν λόγω επιστολή -τα τελευταία χρόνια ήταν άναρχη και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές πιέσεις στους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους του. «Οι αφίξεις/αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο Ιπποκράτης από το εξωτερικό ήταν λιγότερες από 1.500.000 το 2009, έφτασαν τις 2.086.248 το 2017 και πέρυσι ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ με 2.648.944.
Δηλαδή, η ετήσια κίνηση του αεροδρομίου από το εξωτερικό μέσα σε 15 χρόνια, αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 75%.
Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες στο νησί αυξήθηκαν κατά 43%, από 40.240 το 2009 σε 57.463 το 2023, ενώ συγκεκριμένα οι κλίνες 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 352% (από 5.136 το 2009 σε 23.223 το 2023)».
Οι υπολογισμοί για τα νέα δωμάτια στο νησί είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, καταδεικνύοντας τη ήδη κορεσμένη ικανότητα του νησιού, η οποία επιβαρύνεται συνεχώς με χιλιάδες νέες κατασκευές δωματίων. Οι νέες κλίνες που έχουν ξεκινήσει διαδικασία αδειοδότησης τα τελευταία χρόνια, είτε πρόκειται για νέες μονάδες είτε για επεκτάσεις υφιστάμενων, ήδη αγγίζουν τις 3.500. Αν προσθέσουμε τις ανακοινώσεις για νέες μονάδες που δημοσιεύονται σε τουριστικά – επιχειρηματικά ΜΜΕ, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις διαδικασίες τους, τότε πιθανόν να ξεπερνούν τις 5.000 κλίνες.
Το Κίνημα Πολιτών “Βιώσιμη Κως” κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κω, αίτημα συνοδευόμενο από 1.600 υπογραφές πολιτών, ζητώντας:
• Την αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα μελέτη φέρουσας ικανότητας και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
• Την αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών με έμφαση στη βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση πόρων και τη διαχείριση αποβλήτων.
Το αίτημα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου όλες οι δημοτικές παρατάξεις αναγνώρισαν το πρόβλημα, αλλά τόνισαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν έχει την αρμοδιότητα να επέμβει στην έκδοση νέων αδειών οικοδόμησης ξενοδοχείων ή στη χάραξη σχετικής πολιτικής.
Την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και τουριστική εκμετάλλευση που έχουν θέσει σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά και την αυθεντικότητα του νησιωτικού τοπίου σε πολλά νησιά του Αιγαίου είχε επισημάνει με δηλώσεις του στην One Voice ο Καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Μπελαβίλας ο οποίος είχε τονίσει ότι η κατάσταση θυμίζει την εποχή του 1968, όταν οι εξορμήσεις για ανάπτυξη έγιναν χωρίς καμία σκέψη για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. «Έχουμε μια συνολική εικόνα λεηλασίας της γης στο Αιγαίο από άκρη σε άκρη, με κορυφαία παραδείγματα την περίπτωση της «μαφίας» της Μυκόνου και την αυθαιρεσία στη Σαντορίνη. Αυτή η κατάσταση πλέον εξαπλώνεται και αναπτύσσεται σε όλο το Αιγαίο. Η περίπτωση της καταστροφής της Βόρειας Χίου με τη δημιουργία μεγάλου πεδίου εξορύξεων, οι τεράστιες επεμβάσεις στη Σάμο με τις ανεμογεννήτριες σε παρθένα κομμάτια του νησιού και σε περιοχές με μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου, δείχνουν μια ανησυχητική τάση. Νομίζω πως ξαναζούμε το 1968, την εποχή όπου ο Στυλιανός Παττακός έδωσε το πολιτικό «οκ» για να χτιστεί στο σύμπαν, χωρίς καμία σκέψη για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά».
Πηγή: Καθημερινή One Voice