Local Voice
Στα τοπικά...

Κόντρα Δούκα-Μπακογιάννη για την Ανάπλαση Α.Ε -Δεν υπάρχει η νέα εταιρεία και λειτουργεί η παλιά;

Πολλά και ενδιαφέροντα είχε η σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της Αθήνας.

Η αποκάλυψη όμως ήταν ότι μετά και τα όσα παρασκηνιακά έγιναν από πλευράς κυβέρνησης μετεκλογικά… κατά του Χάρη Δούκαειδικά στο θέμα της Ανάπλασης Α.Ε., “σηκώθηκε” και ένα παιχνίδι γραφειοκρατίας που για ευνόητους λόγους κρατά τον πρώην δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη στην προεδρία της Ανάπλασης Α.Ε. έστω και τυπικά, έχοντας όμως -ο τελευταίος- λόγο, ρόλο και υπογραφή για σημαντικά έργα του “τρέχουν” στο Δήμο!

Χαρακτηριστικά είναι τα ερωτήματα που έθεσε ο Χάρης Δούκας στη συνεδρίαση:

“Στην Ανάπλαση παραμένετε εσείς κ. Μπακογιάννη πρόεδρος. Και ψάχνω να βρω αν έχει προχωρήσει και η ρύθμιση αυτή στην ουσία της. Και παρατήρησα το εξής, ότι μέχρι και σήμερα, κατόπιν αναζήτησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η νέα εταιρεία δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί στο μητρώο εταιρειών, δεν φαίνεται να έχει καταχωρηθεί το διοικητικό συμβούλιο και να λειτουργεί. Αντιθέτως η μέχρι πρότινος λειτουργούσα εταιρεία Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε. συνεχίζει τύποις την λειτουργία της και το διοικητικό συμβούλιο της παραμένει ενεργό, εσείς δηλαδή. Μπράβο! Μάλιστα έσπευσε να δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του έτους 2021, 11 Ιανουαρίου του 2024”.

Και ο δήμαρχος συνέχισε λέγοντας: “Τι ακριβώς γίνεται εδώ; Πώς δηλαδή τρέχουν σήμερα τα έργα,  όταν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δημοσιεύσεις για να ολοκληρωθεί η σύσταση της εταιρείας «Ανάπλαση δημοσίων χώρων Α.Ε.»; Έχει υπεισέλθει η νέα εταιρεία που ακόμα δεν έχει αποκτήσει δημοσιότητας στις ισχύουσες συμβάσεις; Ποιος υλοποιεί τα έργα, εσείς κ. Μπακογιάννη; Κάποιος άλλος; Γίνονται διοικητικά συμβούλια; Δεν πρέπει μιας και ήρθατε και είναι πολύ σημαντικό να είσαστε εδώ, να μας ενημερώσετε στην δευτερολογία σας ίσως, αν συμμετέχετε σε κάποια διοικητικά συμβούλια και τι ακριβώς αποφασίζετε σε αυτά; Πώς δηλαδή συνεχίζουν τα έργα που έχει αναλάβει η Ανάπλαση, όπως το έργο της βασιλίσσης Όλγας όπου τα φώτα είναι κλειστά, μετά ανοίγουν, μετά ανοιγοκλείνουν και δεν ξέρει κανείς τελικά τι γίνεται”.

Ο Χάρης Δούκας ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον πρώην Δήμαρχο:

“Μήπως είναι ευκαιρία μιας και είσαστε εδώ πέρα να μας ενημερώσετε τι ακριβώς έργα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, από ποιο διοικητικό συμβούλιο και γιατί τελικά η κυβέρνηση έδειξε τόσο μεγάλη σπουδή να συστήσει νέα εταιρεία, που όπως αποδεικνύεται ούτε έχει συσταθεί, ούτε νέο διοικητικό συμβούλιο υπάρχει, ούτε καν στο Γ.Ε.ΜΗ δεν είναι; Τα ανωτέρω είναι πάρα πολύ σημαντικά νομίζω, διότι η εταιρεία αυτή υλοποιεί έργα σήμερα στην Αθήνα και έχει και πολλά άλλα έργα τα οποία είναι πολύ κρίσιμα και χρήσιμα, όπως τις περίφημες δενδροφυτεύσεις που έχει δεσμευτεί. Υλοποιεί τις δεσμεύσεις του μνημονίου η Ανάπλαση; Αν τις υλοποιεί, τις υλοποιείτε δηλαδή εσείς, υπάρχει διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποφασίζει;”

Η απάντηση Μπακογιάννη

Σε απάντησή του ο Κ. Μπακογιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει στείλει την παραίτησή του αλλά αυτή δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή και δεν είναι ενημερωμένος για το τι συμβαίνει. “Ειλικρινά, δεν γνωρίζω, περιμένω να ολοκληρωθεί η μετάβαση, το δ.σ. δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά εντός του 2024…”, είπε και σχολίασε: “δεν υπάρχει κανένα φοβερό μυστήριο εδώ”…

Ακαδημίας Πλάτωνος

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με το θέμα της Ακαδημίας Πλάτωνος και την κατασκευή του Μουσείου Αθηνών

Ειδικότερα, γι’ αυτό το θέμα, ο κ. Δούκας απάντησε στην αντιπολίτευση που ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με το μέλλον του έργου επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση ο δήμος θα περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς τον Απρίλιο πρόκειται να συζητηθεί προσφυγή 22 κατοίκων της περιοχής κατά των έργων. Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο δήμος θα λάβει τις αποφάσεις του, υπογράμμισε ο κ. Δούκας, προσθέτοντας ότι το έργο είναι πολύ σύνθετο καθώς εμπλέκονται ο δήμος, το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η κρατική εταιρεία “Αναπλαση Α.Ε”

Εν τω μεταξύ σαφείς απαντήσεις για την Ακαδημία Πλάτωνος ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα Ψηλά.

“Είναι αδιανότητο να λέει ότι δεν ξέρει τι ρόλο έχει ο Δήμος Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος” τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης αναφερόμενος στην τοποθέτηση, νωρίτερα, της Αντιδημάρχου Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας Μαρίας Ευαγγελίδου.

Τελικά ναι ή όχι; Είστε υπέρ του σχεδίου ή κατά; Θα τρέξει η ανάπλαση του πάρκου; Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, θα προχωρήσει;” ρώτησε ο κ. Μπακογιάννης σημειώνοντας ότι η χωροθέτηση έγινε με νόμο του ΠΑΣΟΚ και ο σχεδιασμός στηρίχθηκε από κορυφαία στελέχη του κόμματος. Αναφερόμενος στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών ο κ. Μπακογιάννης υπενθύμισε ότι έχει γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και έθεσε εκ νέου το ερώτημα εάν ο δήμος παραμένει υπέρ. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε το θέμα να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο

Διπλή Ανάπλαση – Λόφος του Στρέφη

Ένταση υπήρξε και για το ζήτημα της Ανάπλασης και του Λόφου Στρέφη.

Αιχμές εναντίον του Δημάρχου Aθηναίων άφησε ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

Μου λένε οι φίλοι του Αθήνα Ψηλά ότι θα πρέπει να διαμαρτυρηθούμε διότι ο δήμαρχος οικειοποιείται το έργο μας κι ανακοινώνει την παιδική χαρά που θα την κάνει η “αναθεματισμένη” Ανάπλαση ΑΕ όπως επίσης το γηπεδάκι το οποίο έχει ενταχθεί σε μια εργολαβία από την προηγούμενη διοίκηση. Τους απαντώ ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία ποιος δηλώνει ότι κάνει το έργο, σημασία έχει να μη φρενάρει και αυτό όπως ο υπόλοιπος λόφος” τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Ψηλά ζήτησε εκ νέου να συζητηθεί το θέμα του λόφου στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υποδομών. “Τι θα γίνει με την αντιπλημμυρική προστασία, τα αντικεραυνικά, τα μονοπάτια; Και βεβαίως με τα χρήματα που χάνει ο δήμος Αθηναίων; Πρέπει να επιστραφούν; Θα έρθει μια νέα σύμβαση ή διάλυση της σύμβασης στο δημοτικό συμβούλιο;” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης ενώ απευθυνόμενος προς τον Χάρη Δούκα πρόσθεσε: “Είχατε δεσμευτεί ότι θα έρθει στην ημερήσια διάταξη ο λόφος του Στρέφη. Γιατί αποφεύγετε τον διάλογο. Υπάρχει κάτι που θέλετε να κρύψετε;

Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίπου δεκαπέντε μέρες, με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να προσκαλεί τον πρώην δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη να παρακολουθήσει την ομάδα έργου που συστήνει η παρούσα δημοτική Αρχή για να προχωρήσει το όλο έργο.

Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ.Δούκας τόνισε ότι η “Διπλή Ανάπλαση” πρόκειται να συζητηθεί διεξοδικά όπως επίσης διεξοδικά θα συζητηθεί και το ζήτημα του Λόφου του Στρέφη για τον οποίο ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην πρόσφατη δενδροφύτευση που έγινε στην περιοχή τονίζοντας ότι τα δέντρα τα φυτεύουν οι κάτοικοι, τα σχολεία και οι φορείς.

Σχολικές Επιτροπές

Να μην καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές της Αθήνας ζητά η δημοτική Αρχή Χάρη Δούκα ζητώντας από την κυβέρνηση την εξαίρεση της από τον σχετικό νόμο που προβλέπει την κατάργηση όλων των νομικών προσώπων των δήμων και την ενσωμάτωση τους στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων.

Την ίδια στιγμή στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκαν τα νέα μέλη των προεδρείων όλων των σχολικών επιτροπών της Αθήνας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και στις επτά δημοτικές κοινότητες.

Η θητεία τους σε πρώτη φάση θα είναι το μέγιστο δύο έτη και τα νέα μέλη αντικαθιστούν τα προεδρεία που είχε ορίσει τη προηγούμενη δημοτική Αρχή. Πάντως επειδή οι σχολικές επιτροπές απαρτίζονται από αρκετά μέλη που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ζήτησε από τους επικεφαλής να προτείνουν άτομα που έχουν όρεξη να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ώστε τα σχολεία να λειτουργούν σωστά.

Σε «άλλα θέματα» η αντιδήμαρχος Μαρία Στρατηγάκη απαντώντας σε σχετική πρόταση της Ανοιχτής Πόλης εξέφρασε την  πρόθεσή της δημοτικής διοίκησης να επανεξετάσει την παραχώρηση του κτιρίου Λέλας Καραγιάννη στην Αρχιεπισκοπή.

Από την πλευρά της, Ανοιχτή Πόλη επανέφερε την πρότασή της για τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου.

Νίκος Σοφιανός: «Απαίτηση για άμεσες λύσεις»

«Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής” είναι μια διαδικασία στην οποία δεν προβλέπει η ύπαρξη απαρτίας, ούτε η δυνατότητα να λαμβάνονται αποφάσεις. Εμείς συμμετέχουμε με συγκεκριμένα θέματα τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις, με την απαίτηση αυτά να εντάσσονται και στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις και να μην χάνουμε τον χρόνο μας με γενικολογίες.»

Τα παραπάνω δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση «λογοδοσίας» του Δημοτικού Συμβουλίου, θέτοντας το θέμα των απαλλοτριωμένων χώρων του Δήμου Αθηναίων που παραμένουν ακόμα αναξιοποίητοι.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.