Intrakat: Νέο σημαντικό έργο στη Δυτική Στερεά
Ένα σημαντικό έργο που αφορά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων στην Δυτική Στερεά ανέλαβε ο Όμιλος της Intrakat.
To νέο υδραυλικό έργο, έρχεται για να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία διαχείρισης του νερού σε ένα από τα σπουδαιότερα υδατικά διαμερίσματα της χώρας και να συμβάλει κατά τρόπο καταληκτικό στην βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για τη σύμβαση «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας», ένα έργο προϋπολογισμού 64,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποία υπέγραψε στο Μεσολόγγι ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, Αναστάσιος Αρανίτης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών αρχών.
Αρδευτικά και νατιπλημμυρικά
Το μεγάλο αυτό εγγειοβελτιωτικό έργο περιλαμβάνει αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης και μεταφοράς και διανομής νερού για άρδευση, καθώς και πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής, μελλοντικά. Η σύμβαση αποτελείται από δύο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά υποέργα, αυτά των παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας και Αμφιλοχίας και των περιοχών της επαρχίας Βάλτου, δηλαδή μίας γεωγραφικής ζώνης με σπάνιο, υδάτινο πλούτο. Η ευρύτερη περιοχή του έργου βρίσκεται δυτικά του Αχελώου και περιλαμβάνει τις περιοχές Αµβρακίας – Αµφιλοχίας, Κατούνας – Κονοπίνας και Βάλτου και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμφιλοχίας και Ξηρόμερου.
11 ζώνες άρδευσης
Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου θα κατασκευαστούν μία λιμνοδεξαμενή ωφέλιμου όγκου 17.000 κυβικών μέτρων, 9 δεξαμενές, 3 αντλιοστάσια, 46 τάφροι,121 χλμ. αγωγών για μεταφορά και διανομή νερού σε 11 ζώνες άρδευσης, και πολλά ακόμη συνοδά έργα, όπως είναι αντιπλημμυρικά – αποχετευτικά δίκτυα, οχετοί, διευθετήσεις ρεμάτων, αγροτικά δίκτυα. Τα έργα θα εκτείνονται σε μία ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή που προσεγγίζει τα 38.000 στρέμματα και με την ολοκλήρωσή τους θα αρδεύονται με σύγχρονο τρόπο πάνω από 33.000 στρέμματα γης στην Αμβρακία και την περιοχή της επαρχίας Βάλτου, διευκολύνοντας την αξιοποίηση της γεωργικής περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με ελαιώνες και οπωρώνες.