Ημερίδα για την παιδική προστασία από την Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας
Η σημασία της πρόληψης για την προστασία του παιδιού απέναντι σε κάθε μορφή κακοποιητικής συμπεριφοράς αλλά και οι τρόποι αναγνώρισης, διαχείρισης και διερεύνησης περιστατικών παιδικής κακοποίησης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η ημερίδα με θέμα την παιδική κακοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, στο πλαίσιο του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου.
«Ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οργανώσαμε μια επιστημονική ημερίδα για την παιδική κακοποίηση, ένα ζήτημα που μας προκαλεί προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τα περιστατικά βίας με θύματα παιδιά να αυξάνονται.
Το φαινόμενο της κακοποίησης, είτε πρόκειται για σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική βία είτε για εκμετάλλευση ή παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο, έχει σοβαρές -συχνά δραματικές- επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού, που επηρεάζουν καθοριστικά και την ενήλικη ζωή του.
Είναι, δηλαδή, μια ανοιχτή πληγή για τα θύματα και, ταυτόχρονα, ένα τραύμα για την ίδια την κοινωνία και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε. Ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας των αρμοδιοτήτων που μας αναλογούν, εποπτεύουμε με σχολαστικότητα τους φορείς παιδικής προστασίας και τις δομές φιλοξενίας, ενώ συμμετέχουμε με ενσυναίσθηση και ευθύνη στα προγράμματα υιοθεσίας και αναδοχής, ως ένας από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στην Κεντρική Μακεδονία.
Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης και της επιμόρφωσης στη σχολική κοινότητα με συνεχόμενες δράσεις στα σχολεία για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς, ώστε να διαχειριστούμε το φαινόμενο ολιστικά. Στο ευαίσθητο αυτό θέμα εμπλέκονται πολλοί φορείς και υπηρεσίες, οι οποίες οφείλουν να συνεργάζονται αρμονικά, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα περιστατικά. Εμείς είμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση στο κρίσιμο έργο που επιτελούν», ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας εξειδικευμένοι επιστήμονες ενημέρωσαν ολιστικά για τις μορφές και τις επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης αλλά και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας απέναντι στα παιδιά. Η ημερίδα είχε επιμορφωτικό χαρακτήρα, καθώς από μέρους της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κλήθηκαν να την παρακολουθήσουν οι υπεύθυνοι παιδικής προστασίας των δομών παιδικής κοινωνικής μέριμνας όπως και οι υπεύθυνοι κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδικών σταθμών από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες ενημερωτικές δράσεις θα ακολουθήσουν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.