Local Voice
Στα τοπικά...

Οικολογική καταστροφή στο Λούρο με ευθύνη της περιφερειακής αρχής και την σφραγίδα της κυβέρνησης

Τον Δήμο Δωδώνης επισκέφτηκαν σήμερα κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Δωδώνης, για να δουν από κοντά “την καταστροφή στον ποταμό Λούρο εξαιτίας των έργων της Περιφέρειας Ηπείρου”, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση – καταγγελία.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του κλιμακίου, “οι εικόνες από τα χιλιάδες άγρια είδη ψόφιων ψαριών και οστρακοειδών που εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία όταν σταμάτησε να ρέει το ποτάμι, αλλά και τα εναπομείναντα ζωντανά σε κάποιες άκρες της διαπλατυσμένης κοίτης που ψοφούσαν μπροστά στα μάτια μας, ήταν ένα κυριολεκτικά σοκαριστικό θέαμα. Οι ενδημικές πέστροφές του Λούρου, οι καραβίδες που έχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται μετά από πολλά χρόνια στην περιοχή μαζί με άλλα είδη άγρια πανίδας, όλα ψόφια, ανέδυαν οσμή σήψης πολλά μέτρα μακριά από το ποτάμι.

Οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη ότι τα έργα έχουν γίνει άψογα και το πρόβλημα έχει προκληθεί από την ανομβρία μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν.

Το ποτάμι ρέει κανονικά από τις πηγές του στη Βουλιάστα,  μέχρι 500μ πριν τα πρώτα σπίτια του οικισμού Ποταμιά Κουκλεσίου τροφοδοτώντας μάλιστα με άφθονο νερό τα πέριξ ιχθυοτροφεία. Μετά τις πρώτες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού από την Περιφέρεια, το νερό εξαφανίζεται.

Οι ….εργασίες διευθέτησης της κοίτης (!) είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί το στρώμα εδάφους που συγκρατούσε τα νερά στην κοίτη του ποταμού με αποτέλεσμα το νερό αντί να κυλά στο ποτάμι να εισχωρεί και να χάνεται στην χαλικώδη κοίτη.

Τα ίδια «άψογα» έργα άλλωστε της Περιφέρειας έχουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σε όλη την περιοχή. Για παράδειγμα, στον ποταμό της Τύριας, του οποίου έχει διανοιχτεί η κοίτη σε αρκετά σημεία -με αδειοδοτήσεις και μελέτες που ουδέποτε παρουσιάστηκαν- οι εκτεταμένες αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα το στέρεμα πηγών και την κατάρρευση του γεφυριού της Αρτοπούλας τον περασμένο χειμώνα. Ευτυχώς που εκεί δεν υπάρχει τόσο πλούσια άγρια πανίδα εντός του ποταμού, όπως στον ποταμό Λούρο.

Οι εκτεταμένες αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα στην Τύρια στο Ασπροχώρι και στην Καταμάχη να εκβαραθρώνονται οι γέφυρες και η Περιφέρεια να προκηρύσσει νέα έργα για να στηρίξει τις γέφυρες που ρίχνει”.

Παράλληλα, η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει και την κυβέρνηση, η οποία όπως τονίζει, “αδιαφορεί για την οικολογική καταστροφή της περιοχής, καθώς αφήνει ανεξέλεγκτα τα έργα της Περιφέρειας:

“Η αδιαφορία της Κυβέρνησης μπροστά στην οικολογική καταστροφή είναι αδιανόητη! Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων κ. Αμυράς, ενώ βρίσκεται στα Γιάννενα, φωτογραφίζεται στο νησάκι και διαφημίζει τον καθαρισμό του δάσους καλύπτοντας τις ευθύνες του Περιφερειάρχη της ΝΔ ενόψει εκλογών.

Προφανώς τα χιλιάδες ψάρια στο Λούρο δεν έχουν την ίδια τηλεοπτική αξία με τη φάλαινα που είχε βγει στον Άλιμο για την οποία ο Υφυπουργός είχε κάνει ολόκληρο τηλεοπτικό σόου.

Ο καθαρισμός των ποταμών από τα ξερά πλατάνια, η αντιπλημμυρική προστασία σε όλους τους ποταμούς της Ηπείρου οφείλουν να γίνονται με επιστημονικό σχεδιασμό, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιούσιας.

Τέτοιου είδους έργα όμως, καθώς δεν είναι ανταποδοτικά, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με τόση αδιαφορία που είτε δεν γίνονται καθόλου ή όταν γίνονται, χαρακτηρίζονται από τόση αποσπασματικά που δημιουργούν προβλήματα αντί να τα λύνουν.

Είναι αδιανόητο η διάνοιξη μιας κοίτης, ένα «αντιπλημμυρικό έργο», αντί να αναβαθμίζει την περιοχή να την καταστρέφει. Ακόμα περισσότερο σε οικοσυστήματα που ούτως ή άλλως έχουν σχεδόν καταστραφεί από το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων όπως η περιοχή Πλατανάκια Λούρου, αλλά και αυτές του Άνω ρου Αχέροντα και της Τύριας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου στις 18 Οκτώβρη 2022 έκανε, για ακόμα μια φορά, επερώτηση για τα έργα καθαρισμού των ποταμών της Περιφέρειας. Ζήτησε τις συμβάσεις και τις μελέτες για τα έργα τα οποία -για ακόμα μια φορά – η Περιφερειακή Αρχή δεν προσκόμισε. Η έγγραφη απάντηση του Προϊσταμένου Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Έξαρχου ότι «η Περιφέρεια προβαίνει μονάχα σε απαραίτητους καθαρισμούς και διευθετήσεις όπου απαιτείται» γεννά ερωτήματα για το αν υπάρχουν καν μελέτες για τα έργα.

Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα συνεχίσει να φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης όσο αφήνει ανεξέλεγκτα τα έργα της Περιφέρειας”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.