Local Voice
Στα τοπικά...

Η πρώτη μεγάλη ήττα Μητσοτάκη

Και εγένετο φως! Και ναι οι Έλληνες, οι πολίτες αυτής της χώρας, έδειξαν πως δεν είναι πρόβατα! Αναπνέουν, βλέπουν, αντιλαμβάνονται και σκέφτονται, αποφασίζουν και ψηφίζουν. Και ψηφίζουν κατά των εκβιασμών, ενάντια στη μισαλλοδοξία, απέναντι σε αυτούς που τους θεωρούν δεδομένους ή πιστεύουν πως μπορούν να τους τρομοκρατήσουν.

Οι εποχές που ο λαός ψήφιζε Δεξιά «για να μην έρθουν οι κομμουνιστές και μας πάρουν τα σπίτια» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν στο Μαξίμου και την Πειραιώς, πριν επιδιώξουν να μπουν στη λογική «κάντε μας παντοδύναμους και ψηφίστε μας παντού», πριν δώσουν και στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών πολιτικά χαρακτηριστικά, κι ας προσπαθούν να τα μαζέψουν τώρα, με πρώτο τον πρωθυπουργό.

Οι πολίτες αποφάσισαν να τρομοκρατήσουν τους πολιτικούς τρομοκράτες, να ακυρώσουν αυτούς που έβλεπαν το «13 στα 13» στις περιφέρειες, να γκρεμίσουν το όνειρο Μητσοτάκη για απόλυτη παντοκρατορία με κεντρική διοίκηση, θεσμούς, πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης υπό τον έλεγχο του. Οι πολίτες αποφάσισαν να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική έκπληξη των τελευταίων δεκαετιών, να έρθει από το πουθενά ένας άγνωστος καθηγητής και να κερδίσει στην Αθήνα τον νυν δήμαρχο και μέλος της «αγίας οικογένειας» της πολιτικής σκηνής του τόπου. Οι πολίτες αποφάσισαν να χάσει η κυβερνώσα παράταξη όλους τους μεγάλους δήμους -όποιος πιστεύει πως ο Πειραιάς είναι μητσοτακικός πλανάται πλάνη οικτρά- της χώρας, τρεις μόλις μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβό της.

Οι πολίτες αποφάσισαν να στείλουν ένα ηχηρότατο πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση των 100 ημερών πως δεν ποδηγετούνται και δεν γουστάρουν να αντιμετωπίζονται από καθ’έδρας, κι ας έρχονται σήμερα τα… λιμά της δημοσιογραφίας και της πολιτικής να συμπεράνουν πως ο δεύτερος γύρος στις εκλογές των ΟΤΑ δεν προσφέρεται για συμπεράσματα ή δεν αντιπροσωπεύει τη λαϊκή βούληση.

Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης στήριξε προσωπικά τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Κώστα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη και έχασαν, ήταν προσωπική επιλογή του ο Αλκιβιάδης Στεφανής απέναντι στον Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο και έχασε, οι Αμανατίδης και Τοψίδης ήταν «αντάρτες» ενάντια στις επιλογές με κυβερνητικό χρίσμα των απερχόμενων περιφερειαρχών και γιατί τα Ιόνια τα πήρε ο «καραμανλικός» Κερκυραίος Τρεπεκλής απέναντι στη Ρόδη Κράτσα.

Γιατί στήθηκε ένα εξόχως αντιδημοκρατικό παιχνίδι στη Θεσσαλία, με τους πλημμυροπαθείς να βρίσκονται στο στόχαστρο ενός αήθους και ωμού κυβερνητικού εκβιασμού, το οποίο γύρισε μπούμερανγκ για τον Κ. Αγοραστό που έχασε πανηγυρικά από τον υποστηριζόμενο από τις προοδευτικές δυνάμεις Δημήτρη Κουρέτα, κι ας απείχε ελάχιστα από τον πήχη του 43% την περασμένη Κυριακή.

Κόντρα στα όσα διέβλεψαν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά στελέχη στα τηλεοπτικά πάνελ και οι γνωστές δημοσιογραφάρες, οι πολίτες την Κυριακή 15 Οκτωβρίου έστειλαν ένα εξόχως σκληρό αντικυβερνητικό μήνυμα, το οποίο οφείλουν όλοι να αναγνώσουν με μεγάλη προσοχή.   Εννοείται πως η ισορροπία στο πολιτικό σκηνικό δεν έχει αλλάξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα του Μαξίμου παραμένουν οι αδιαφιλονίκητοι πρωταγωνιστές. Όμως υπέστη την πρώτη του ήττα από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ., η οποία ήταν και μεγάλη, όσο κι αν προσπαθήσει να τη μετριάσει.

Γιάννης Κορωναίος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.