Local Voice
Στα τοπικά...

Η Alpha Bank είναι αριστερή, κύριε Χατζηδάκη;

Μετά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, έναν θεσμό με κύρος και σοβαρότητα, που πριν από λίγο καιρό είχε κάνει ευστόχως λόγο για «πληθωρισμό απληστίας», έρχεται αυτή τη φορά η Alpha Bank, που ως αριστερή κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει, να μιλήσει στο μηνιαίο δελτίο της για τον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας.

Δύο τοποθετήσεις με υψηλό συμβολισμό, που μέσα από την μεθοδική ανάγνωση των αριθμών, λένε με σαφήνεια την αλήθεια. Με τον πιο ψύχραιμο και αναλυτικό τρόπο, με επιστημονική προσέγγιση των δεδομένων, καταρρίπτουν ως χάρτινο πύργο τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί ανάπτυξης, αποδεικνύοντας πως αυτή, όχι μόνο επίπλαστη είναι, αλλά και αποτέλεσμα των υπερκερδών μεγάλων ομίλων, που κυρίως οφείλονται στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπέρμετρης εκτίναξης των τιμών.

Η ασυδοσία της ελληνικής αγοράς, η έλλειψη των αναγκαίων ελέγχων και της επιβολής προστίμων και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους έχουν ως αποτέλεσμα, μια σειρά από εταιρίες να παρουσιάζουν υψηλά κέρδη, χωρίς αυτά να είναι το επιστέγασμα σοβαρών επενδυτικών πρωτοβουλιών και ουσιαστικής αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Μια εικόνα πραγματικής στρέβλωσης, που ενδέχεται να παρασύρει στο τέλος της ημέρας και το επενδυτικό κοινό, με τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, που αποτελεί για την ώρα και το μόνο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται πραγματικά «σε καλό φεγγάρι».

Τα στοιχεία της έκθεσης της Alpha Bank, δείχνουν πως καθ’ όλο το 2022, η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ενδεικτικό, είναι και το γεγονός πως, το 2022, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 14,7%, παρουσιάζοντας μια μικρή επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης, στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους και στο α’ τρίμηνο του έτους που διανύουμε, όταν και αυξήθηκε… μόνο κατά 9,3%. Για να κάνετε τη σύγκριση, στην ευρωπαϊκή οικογένεια των 27 κρατών-μελών το λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 9,9% κατά μέσο όρο, το 2022 και κατά 11% το α’ τρίμηνο του 2023.

Σε ότι, δε, αφορά στα όσα ακούγονται για το περίφημο μισθολογικό κόστος, που τόσο η κυβέρνηση όσο και μια μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου αρέσκονται να δαιμονοποιούν, καλά θα κάνουν να ρίξουν μια ματιά στα αξιόπιστα στοιχεία του ΟΟΣΑ που παρουσιάζει η τράπεζα και που μιλούν, σωρευτικά για την περίοδο α’ τρίμηνο 2019 με α’ τρίμηνο 2023, για αύξηση των επιχειρηματικών κερδών στην Ελλάδα κατά 16%, ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά μόλις 7%.

Το περίφημο αφήγημα των εταιρικών κερδών, το οποίο συχνά η κυβέρνηση επικαλείται για να δείξει προς την κοινωνία πως παράγει έργο, δεν είναι το αποτύπωμα μια υγιούς κερδοφορίας, αλλά το αποτέλεσμα του γνωστού πληθωρισμού που εδράζεται στην πολιτική της αισχροκέρδειας και της συνεχούς ανόδου των τιμών. Την ώρα που το ενεργειακό κόστος δείχνει, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, να αποκλιμακώνεται ραγδαία, οι τιμές των προϊόντων -και ειδικά των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης- συνεχώς αυξάνονται, μέσα από μια απολύτως κερδοσκοπική στρατηγική.

Αν στα στοιχεία αυτά έρθει κανείς να προσθέσει και τη «βουτιά» στα πρόσφατα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ελληνικά διυλιστήρια, τόσο η Motor Oil όσο και τα ΕΛ.ΠΕ., γίνεται αντιληπτό πως η πληθωριστική «υπερκερδοφορία» δεν είναι παρά μία φούσκα, που αρχίζει να ξεφουσκώνει απότομα, κάτι επικίνδυνο για την οικονομία της χώρας γενικότερα.

 

ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΠΆΝΟΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.