Local Voice
Στα τοπικά...

Γρ. Σταμούλης (Δήμαρχος Μεγαρέων): «Η ενεργειακή κρίση έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στους Δήμους»

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Ντούσκα

Ο Δήμος Μεγαρέων, που εκτείνεται γεωγραφικά από τη Νέα Πέραμο και την Κινέτα μέχρι και το βόρειο κομμάτι του Αλεποχωρίου, αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μέρος των δασικών εκτάσεων έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των πυρκαγιών.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης μιλάει για τον τόπο του, απαντάει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση από τις κρίσεις των τελευταίων ετών, ενώ στις επόμενες εκλογές θα είναι και πάλι υποψήφιος, αφού ως στρατηγός στο επάγγελμα ξέρει πως αν δεν τελειώσει η μάχη, δεν παραδίδεις τα όπλα.

Μεγάλες ζημίες σημειώθηκαν στην περιοχή Λούμπα και Ζάχουλη, από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα Μέγαρα γίνονται συνέχεια στόχος πύρινης απειλής. Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι γίνεται αυτό; Και ποιες ενέργειες κάνετε ως δημοτική αρχή;

Δυστυχώς είναι αλήθεια, ότι η περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και ιδιαίτερα το πανέμορφο όρος Γεράνεια με την πλούσια χλωρίδα, 950 είδη φυτών, μερικά των οποίων είναι πολύ σπάνια και ένα μοναδικό στον κόσμο, τα δε 36 είναι ενδημικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τρεις μεγάλες πυρκαγιές. Το 2018 στην περιοχή της Κινέττας, από την πλευρά του Σαρωνικού Κόλπου, όταν κάηκαν 60.000 περίπου στρέμματα δάσους, το 2021 στην περιοχή του Αλεποχωρίου, από την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, όταν κάηκαν περίπου 70.000 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών και η φετινή πυρκαγιά, που ήταν βέβαια πολύ μικρότερης έκτασης, κάηκαν 5.000 περίπου στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις δεν υπήρξε ούτε μικροτραυματισμός.

Είναι πολύ δύσκολο, να προσδιορίσει κανείς τους λόγους, για τους οποίους προέκυψαν αυτές οι πυρκαγιές, δεδομένου ότι έχουν καεί περιοχές δυσπρόσιτες και δύσβατες, που δεν προσφέρονται για κάποιου είδους εκμετάλλευση, εκτός βεβαίως του γεγονότος, ότι οι δασικές περιοχές κηρύσσονται αναδασωτέες, που σημαίνει ακόμα περισσότερες και δυσκολότερες προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος το οτιδήποτε.

Ως Δήμος κάθε χρόνο κάνουμε, ό,τι είναι δυνατόν, για να λάβουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, αν και τα μέσα και τα χρήματα, που μας διαθέτει η πολιτεία είναι ελάχιστα και είμαστε πάντα σε εγρήγορση και σε επιφυλακή, τους θερινούς μήνες, για να το αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο και απ’ ό,τι δείχνουν τα αποτελέσματα και στις τρεις περιπτώσεις το κάνουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει οικονομική δυσπραγία στα Ταμεία των Δήμων της Χώρας. Πρόσφατα εκπονήθηκε σχέδιο από τον Υπουργό Εσωτερικών για εξοικονόμηση ενέργειας που αφορά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εσείς ως Δήμαρχος τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Η οικονομική δυσπραγία στα ταμεία των δήμων δεν προέκυψε τώρα με την ενεργειακή κρίση. Αυτή υπάρχει εδώ και οχτώ χρόνια περίπου, που οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 65% περίπου και που δυστυχώς ήρθε και η ενεργειακή κρίση, για να βάλει ταφόπλακα στα οικονομικά των δήμων και να καταστήσει την λειτουργία αυτών από δυσχερή έως αδύνατη, αφού καλούνται με δραματικά λιγότερα χρήματα να κάνουν πολύ περισσότερα, προκειμένου να καλύψουν και τις αρμοδιότητες που τους μεταφέρει το Κράτος, χωρίς να κάνει το ίδιο και με τους αναγκαίους πόρους. Οι μικρές οικονομικές ενέσεις της πολιτείας προς τους δήμους είναι ελάχιστες μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο, που έχουν έρθει οι δήμοι, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία αυτών.

Οι Δήμοι καλούνται με δραματικά λιγότερα χρήματα να κάνουν πολύ περισσότερα, προκειμένου να καλύψουν και τις αρμοδιότητες που τους μεταφέρει το Κράτος

Για να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει καταστεί δυσβάσταχτο κάνουμε, ό,τι είναι δυνατόν, για να περιορίσουμε και να συντονίσουμε τις κινήσεις των οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου προς περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων και παράλληλα προβαίνουμε σε συντήρηση όλων των συσκευών, που καταναλίσκουν ηλεκτρική ενέργεια και έχουμε δώσει αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά βεβαίως δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος συν την ρήτρα. Είναι λοιπόν λιαν απαραίτητο το υπουργείο, να δώσει έκτακτες επιχορηγήσεις, για να μπορέσουμε έστω και στοιχειωδώς να λειτουργήσουμε, προκειμένου να παρέχουμε προς τους πολίτες τις απαραίτητες υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως.

Η πρόσφατη οικονομική ενίσχυση των Δήμων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από αρκετούς Δημάρχους, που έκαναν λόγο για ψίχουλα. Πιστεύεται ότι τα ποσά  χρηματοδότησης της Κυβέρνησης προς τους Δήμους αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σας;

Εκτιμώ, πως οι παραπάνω απαντήσεις καλύπτουν και αυτό το ερώτημα, ότι δηλαδή κάνει μεν προσπάθεια το Υπουργείο Εσωτερικών, να καλύψει τα κενά της χρηματοδότησης, αλλά αυτά όντως είναι πολύ λίγα σε σχέση με την οικονομική ζημιά, που έχουν υποστεί οι δήμοι από την οικονομική κρίση, την πανδημία και τελευταία από την ενεργειακή κρίση, που ήρθε για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα οικονομικά των δήμων

Σε εξέλιξη είναι σημαντικά έργα στον Δήμο Μεγαρέων, πότε θα ολοκληρωθούν; Και ποια άλλα θα ακολουθήσουν;

Είναι γνωστό, ότι η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα δημόσια έργα γεγονός που συνεπάγεται και καθυστερήσεις ως προς την αποπεράτωσή τους. Παρόλα αυτά έχουμε σε εξέλιξη πολλά και σημαντικά έργα, όπως: Συνέχιση των ασφαλτοστρώσεων όχι μόνο εντός των πόλεων αλλά και σε μεγάλους δημοτικούς οδικούς άξονες εκτός πόλεων, την κατασκευή δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στην Νέα Πέραμο, την αποκατάσταση των υποδομών στην πληγείσα από τις πλημμύρες περιοχή της Κινέττας, την κατασκευή των συνδέσεων αποχέτευσης Μεγάρων και Νέας Περάμου, την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων, την εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής με κλειστή διατομή, την κατασκευή του έργου ύδρευσης της Κινέτας με νερό της ΕΥΔΑΠ, έργα σε σχολεία για εξυπηρέτηση ΑμΕΑ, τηλεμετρικό σύστημα στο δίκτυο ύδρευσης και άλλα. Παράλληλα βέβαια συντάσσουμε πλήθος μελετών.

Αν και η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε όλα τα δημόσια έργα, έχουμε σε εξέλιξη πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις
και δεν πρέπει αυτή την προσπάθεια να την αφήσουμε στη μέση

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και άλλα σημαντικά έργα όπως: Η κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου ακόμα στα Μέγαρα, ενός βρεφονηπιακού σταθμού, η αποκατάσταση του δρόμου, 600 m, στην παραλία Μεγάρων (Βαρέα), η πολεοδόμηση της περιοχής αυτής, όπως προβλέπει το Γ.Π.Σ, που πρόσφατα εγκρίθηκε, η κατασκευή καταδυτικού πάρκου, η κατασκευή του εσωτερικού δρόμου στην περιοχή της Πάχης, η κατασκευή εξεδρών στο γήπεδο ποδοσφαίρου, η δημιουργία αγροτικού τεχνολογικού πάρκου, κατασκευή Μαρίνας στη νέα Πέραμο, η κατασκευή μνημείου Μικρασιατών στη Νέα Πέραμο και στο Μελί Μεγάρων, η ανακαίνιση του νεοκλασικού Κυριακούλειουπολιτιστικού κέντρου, η δημιουργία θεάτρου στα νταμάρια, η κατασκευή κλειστού σταδίου 1.000 θέσεων, η ανάπλαση του κέντρου των Μεγάρων με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και του εμπορικού κέντρου, η ανάπλαση της περιοχής Ακρογιάλι στη Νέα Πέραμο, η κατασκευή πέντε (5) πλατειών, τριών στα Μέγαρα και δύο στη Νέα Πέραμο, η ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Ιωάννη του χορευταρά, η ανάπλαση της οδού 28ης Οκτωβρίου από το γήπεδο προς την παραλία καιάλλα.

Ο Δήμος Μεγαρέων Νέας Περάμου συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών. Ποιες ενέργειες κάνετε ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη του τόπου σας, ως τουριστικός προορισμός;

Είναι αλήθεια, ότι ο Δήμος μας εκτείνεται σε μια πανέμορφη περιοχή, που έχει καταπληκτικές παραλίες και στον Σαρωνικό κόλπο (Λουτρόπυργος, Νεράκι, Νέα Πέραμος, Πάχη, Παραλία Μεγάρων (Βαρέα), Κινέττα), αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο, (Αλεποχώρι) και πανέμορφα βουνά (Πατέρας και Γεράνεια), έστω κι αν έχουν υποστεί βλάβες από τις τελευταίες πυρκαγιές. Παράλληλα υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, παρεκκλήσια, εξωκκλήσια και μοναστήρια, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες, για να τα αναδείξουμε όλα αυτά, προκειμένου να προσελκύσουμε επισκέπτες και να δημιουργήσουμε τον τουρισμό, φυσιολατρικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό της μιας ημέρας. Παράλληλα και σε συνεργασία με τον ΕΑΓΜΕ κάνουμε μελέτες, για να διαπιστώσουμε, εάν ο προστατευόμενος υγροβιότοπος του Βουρκαρίου Μεγάρων έχει ιαματικές ιδιότητες, ώστε να αναπτύξουμε και τον ιατρικό τουρισμό.

Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είστε εκ νέου υποψήφιος;

Είναι ήδη γνωστό, ότι και εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε αποφασίσει, να είμαστε παρόντες στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, διότι με όσα προανέφερα, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι έχουμε ήδη δρομολογήσει πολλά έργα, πολλές δράσεις, έχουμε ξεκινήσει τις διεργασίες και ξέρουμε πως πρέπει αυτά να γίνουν για να ολοκληρωθούν και δεν πρέπει αυτή την προσπάθεια να την αφήσουμε στη μέση.

Επομένως λέω απερίφραστα, πως ΝΑΙ θα είμαι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.