Local Voice
Στα τοπικά...

Για την Ελλάδα τα έλεγε ο Κλιντ Ίστγουντ…

Σε αυτή τη χώρα ζουν δύο κατηγορίες πολιτών. Αργήσαμε, αλλά, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα χάρη στην καθημερινή μας εμπειρία από τη δημοσιογραφική μας δουλειά. 

Η μία κατηγορία είναι αυτή που νομίζει ότι κατέχει «το φως το αληθινόν» για όλα. Επί παντός επιστητού. Ενώ στην πραγματικότητα, απλώς, δεν γνωρίζει τίποτα ή ακόμα χειρότερα, η ημιμάθειά της την οδηγεί στην αυταπάτη, π.χ. ότι αυτή με την ψήφο της ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, αυτή η κατηγορία πολιτών δικαιώνει απολύτως την ιστορική ρήση του Κλίντ Ίστγουντ: «Οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν από μία».

Η άλλη κατηγορία, η σαφώς μικρότερη ποσοτικά, αλλά πολύ ισχυρότερη ποιοτικά, είναι αυτή που διαβάζει κάθε Κυριακή την One Voice και καθημερινώς την 1Voice.gr. Έχει κι αυτή γνώμη, όμως, η γνώμη της δεν είναι σαν την κωλοτρυπίδα της. Είναι μια συγκροτημένη άποψη. Αυτή η κατηγορία κατευθύνει τους «πολλούς» σε όλα. Από το τι θα ψηφίζουν, μέχρι και το τι θα διαβάζουν. Από το τι θα τρώνε, μέχρι και το τι γνώμη έχουν για τους γάμους των ομόφυλων και την τεκνοθεσία τους.

Όλα αυτά τα γράφω σήμερα γιατί μου έδωσαν το ερέθισμα αυτό -τόσο στον δημοσιογράφο, όσο και στον πολίτη της ταλαιπωρημένης αυτής χώρας- οι αντιδράσεις, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, των δύο κατηγοριών όλη την προηγούμενη εβδομάδα, επί του συνεκτικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, την περασμένη Κυριακή, για τις «γέφυρες» ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η πρώτη κατηγορία μίλησε στο Facebook, στο Twitter, στα social media γενικότερα. Εκεί που ξημεροβραδιάζεται, ξεκατινιάζεται και αυταπατάται πως κάνει εκεί κάτι σπουδαίο για τη ζωή της. Κατά κόρον «μας την έπεσε», κατά το κοινώς λεγόμενο υπό των ελληναράδων, ότι γράφουμε μπούρδες, βλακείες και σαχλαμάρες για να πουλήσουμε κάνα φύλλο παραπάνω. Δεν παρέλειψε, δε, να περάσει γενεές δεκατέσσερις τον… ροζ Κασελλάκη του Τάιλερ και τον Βαγγέλη, που διέλυσε τον Ολυμπιακό.

Όμως, κανείς από όλους αυτούς και από όλες αυτές, δεν μας απάντησε στο ερώτημά μας: «Πριν μας καταδικάσετε, διαβάσατε το ρεπορτάζ του Γιάννη Κορωναίου και της εφημερίδας μας; Ή, απλώς, πήρατε μάτι το πρωτοσέλιδο στο ίντερνετ ή σε κάποιο περίπτερο; Διαβάσατε το ρεπορτάζ για να έχετε γνώμη;». Μα, ένας ή μία δεν βρέθηκε να μου πει «ναι, το διάβασα». Κατάπιαν την γλώσσα τους, όλες και όλοι. Αλλά, όλοι αυτοί θέλουν να έχουν γνώμη. Όπως έχουν βεβαίως και κωλοτρυπίδα.

Πάμε τώρα στη «μικρή» κατηγορία. Στους opinion leaders της χώρας αυτής. Αυτή αντέδρασε, στο παρασκήνιο. Ψάχτηκε, ρώτησε, ενδιαφέρθηκε, άκουσε. Πρώτα άκουσε και μετά μίλησε. Το τονίζω αυτό. Έκανε, με δύο λόγια, το δικό της «ρεπορτάζ». Με αποτέλεσμα να αντιληφθεί ότι, η One Voice έγραψε και ανέδειξε αυτά που θα γράψουν και θα πουν τα άλλα media εβδομάδες ή μήνες μετά. Αρκεί, βεβαίως, οι γέφυρες συνεννόησης ανάμεσα στους δύο άνδρες να ολοκληρωθούν. Η One Voice, όμως, δεν ακολουθεί τα γεγονότα. Προσπαθεί να προηγείται αυτών.

Ομοίως κτίζονται, με πιο γοργούς ρυθμούς, οι γέφυρες συνεννόησης ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου θα παρέμβουν αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί, αμέσως όταν καταστεί αυτό αναγκαίο. Κάτι που θα κριθεί εν πολλοίς από την ετυμηγορία του λαού μας στις Ευρωεκλογές. Γιατί δεν γίνεται ο Αλέξης και ένας Παπανδρέου, να βλέπουν απαθείς την ολοκλήρωση της διάλυσης της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια για να έχουμε στον σβέρκο μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι το 2031.

Πού κολλάνε όλα αυτά; Κολλάνε στη δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία και στην αγορά, από τα κάτω έως τα πάνω, προκειμένου να υπάρξει αντιπολίτευση. Να τελειώνουμε με την ασυδοσία των «Λουδοβίκων», που οδηγούν την πατρίδα μας σε νέα πολλαπλή χρεοκοπία, από την οποία θα βγουν αποκλειστικώς κερδισμένοι οι νέοι «Κοσκωτάδες» και τα «τζάκια» του κυρίου Μητσοτάκη. Κολλάνε στη δυναμική, που η πρώτη κατηγορία των πολιτών θα την αντιληφθεί τους επόμενους μήνες, κυρίως μετά τις Ευρωεκλογές, να δημιουργηθεί κάτι νέο, ισχυρό, σύγχρονο, που να νικήσει τα εξαπτέρυγα του Σημίτη και τους κουμπάρους του Καρατζαφέρη.

Σε αυτή τη δυναμική, να ξέρετε, συμμετέχουμε ενεργά. Και οι πολλοί θα καταλάβουν τον κεντρικό ρόλο μας. Μόλις πέσουν οι υπογραφές…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.