Local Voice
Στα τοπικά...

Για τα μπάζα η “γαλάζια” αυτοδιοίκηση

Πριν από τέσσερις μέρες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα   πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έκτακτη ευρεία σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα την επικείμενη κακοκαιρία “Daniel” η οποία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα έπληττε  με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.  

“Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα” δήλωσε ανήσυχος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι ως “υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα”. Σημείωσε μάλιστα ότι “Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων”.

Οι συστάσεις και οι οδηγίες του υπουργού ήρθαν με σημαντική καθυστέρηση, καθώς εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, περιφερειάρχες και δήμαρχοι στη πλειοψηφία του “γαλάζιοι”, ήταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κακοκαιρία. Χαρακτηριστική μάλιστα περίπτωση ήταν αυτή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης διαφήμιζε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της θητείας στο πρώτο δήμο της χώρας και λίγες ώρες μετά ο…”Daniel”  μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε πισίνα με αποκλεισμούς δρόμων, πλημμυρών σε μετρό, ηλεκτρικό και νοσοκομεία, ενώ παραλίγο να θρηνήσουμε και θύματα.

Είναι προφανές ότι το Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί, θέλοντας να περιορίσουν τις ευθύνες τους, πετάνε το μπαλάκι στους δήμους και στις περιφέρειες για κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς βέβαια αυτό  να σημαίνει ότι δεν έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην αξιοποίηση των κονδυλίων για ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Ο Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές διερωτήθηκε “Οι Δήμοι, εύλογο ερώτημα, έκαναν την δουλειά τους;” και πρόσθεσε “Γιατί προφανώς αυτή είναι μια υπόθεση που δεν αφορά μόνο την οργανωμένη πολιτεία, αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν θα υπεκφύγω: άλλοι ναι και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί, με δικά τους συστήματα πυρόσβεσης, με δεξαμενές οι οποίες είναι γεμάτες, με drones, με δίκτυα εθελοντών”.

“Υπάρχουν όμως, τόνισε, και άλλοι Δήμοι -και δυστυχώς δεν είναι λίγοι- οι οποίοι δεν πράττουν το αυτονόητο. Ανέχονται παράνομες χωματερές, «κλείνουν το μάτι» σε επικίνδυνες πρακτικές δημοτών”. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι “οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν ευθέως με τη διάθεση πόρων, ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε Δήμου, και στον τομέα των δράσεων πρόληψης κατά των δασικών πυρκαγιών” και επισήμανε “Όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων δεικτών που θα υποδεικνύουν πόσο συνεπείς είναι με τις οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των δημοτών τους”.

Και στο τέλος υπογράμμισε με νόημα “Το κράτος θα τους ελέγξει αλλά και οι δημότες, καθώς έχουμε σε λίγες εβδομάδες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, έχουν χρέος να συνυπολογίσουν αυτή τη στάση στα κριτήρια της ψήφου τους”.

 
Πράγματι ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ενδιαφέρον το πως θα ψηφίσουν οι δημότες σε περιφέρειες και δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς άλλοι ήταν εξαφανισμένοι, όπως ο περιφερειάρχης  Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ή έκαναν επικοινωνιακό σόου στα social media, όπως ο δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος ή παραπληροφούσαν για τα έργα τους όπως ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.