Ευρεία επενδυτική αποδοχή για τα ελληνικά ομόλογα
Του Συμεών Μαυρουδή*
Άνευ ετέρου, η κυριότερη μεταβλητή στην τρέχουσα περίοδο είναι η μεταβαλλόμενη -υπέρ χαμηλότερων επιτοκίων- νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, εστιάζοντας μοιραία στις Fed και ΕΚΤ. Η δικαιολογητική βάση εδράζεται επί των ελεγχόμενων, πλέον, ρυθμών πληθωρισμού στα μεγάλα αυτά οικονομικά συστήματα, επιτρέποντας και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ φαίνεται να «προηγείται» με τρεις διαδοχικές μειώσεις, με το ενδεικτικό επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (MRO) να βρίσκεται στο 3,40%, μειωμένο κατά 70 μ.β. σε μόλις τρεις μήνες, την ίδια ώρα που η Fed έχει παρέμβει μειώνοντας μόνο μία φορά κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο 2024, στο τρέχον 4,75%-5%.
Παράλληλα, η πιθανότητα να συνεχιστούν τέτοιες πολιτικές είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στην ΕΚΤ, βάσει των μακροοικονομικών δεδομένων στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά, ο περι ου ο λόγος γενικός πληθωρισμός κατήλθε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο από 2,2% τον Αύγουστο, με τον δομικό στο 2,7% από 2,8%.
Προσέτι, αφενός το δολάριο ΗΠΑ παραμένει ισχυρό παρά τις προβλέψεις για μέτρια υποτίμηση στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία έναντι του ευρώ στη ζώνη των 1,08 αμερικανικών δολαρίων˙ αφετέρου οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν εξόφθαλμα υψηλές (τρέχουσα απόδοση 10ετούς Treasury 4,20%), συγκριτικά με το επί παραδείγματι γερμανικό bund, που αποδίδει στη λήξη 2,30%.
Η γενικότερη εικόνα θέλει τις περισσότερες εκδόσεις ομολόγων να είναι ελκυστικές σε αποδόσεις στη λήξη αλλά και σε υπεραπόδοση τιμής, καθώς αναμένεται συνέχιση τοποθετήσεων λόγω του ότι υφίστανται επιτόκια κουπονιών ιδιαίτερα υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από εκείνα των νεότερων σειρών που θα εκδοθούν στο εγγύς μέλλον.
Ειδικότερα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που ενδιαφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων επενδυτών χάρη στην ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (αφορολόγητο κουπόνι) και την απουσία συναλλαγματικού κινδύνου, ενδέχεται να υπάρχουν υπεραποδόσεις από την αναμενόμενη αύξηση τιμής στη δευτερογενή αγορά, συνυπολογίζοντας την -ούτως ή άλλως- σταθερή απόδοση υψηλών επιτοκίων κουπονιών.
Υπερτονίζεται ότι η Ελλάς έχει πλέον αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα εδώ και πολλούς μήνες, καθώς οι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ Οίκοι Αξιολόγησης (πλην Moody’s) έχουν αναγνωρίσει τα θετικά βήματα στην οικονομία της χώρας.
Έτι περαιτέρω, το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού έχει κατέλθει σε υπερπολυετή χαμηλά, προ εποχής μνημονίων επίπεδα, στην περιοχή των 90 μ.β., κάτι που αποδεικνύει την ευρεία επενδυτική αποδοχή των ελληνικών ομολόγων.
Δείτε εδώ το Δελτίο Αγοράς Σταθερού Εισοδήματος της Fast Finance για τον μήνα Οκτώβριο
* Πιστοποιημένος Διαχειριστής Χαρτοφυλακίων, Fast Finance ΑΕΠΕΥ