Local Voice
Στα τοπικά...

Δυτικό Μέτωπο: Νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή ετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής

Tο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ συνεχίζει να καταγγέλλει όσα γίνονται στον «σκουπιδότοπο στη Φυλή» με τις… ευλογίες της Π. Αττικής.

Σε νέα του ανακοίνωση αναφέρει:

Μόλις ένα μήνα πριν, το Δυτικό Μέτωπο αποκάλυπτε τα σχέδια για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στον σκουπιδότοπο στη Φυλή. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμασταν σε μια νέα επέκταση της χωματερής (μεταξύ και πάνω στα υπάρχοντα κύτταρα των προηγούμενων χωματερών της α΄ και της β΄ φάσης) και στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων), για τουλάχιστον 20 χρόνια, δυναμικότητας 2.000 τόνων την ημέρα, μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής, σε περιοχή του αποκατεστημένου (;) ΧΑΔΑ  Άνω Λιοσίων.

Αυτό το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται, αφενός με διαδοχικές τροποποιήσεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) στη Φυλή και, αφετέρου, με την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής και της λειτουργίας της μονάδας ΑΕΚΚ. Για την ώρα και μετά από ποικίλες αντιδράσεις, ο διαγωνισμός αυτός έχει αναβληθεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η τελευταία απόπειρα τροποποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 

Η διοίκηση Πατούλη και η πλήρως ελεγχόμενη από αυτόν διοίκηση του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) δεν αρκέστηκε στα παραπάνω. Ελάχιστες μόνο βδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της έσπευσε να δώσει μια γερή ώθηση στο στόχο της κατασκευής μιας πολύ μεγαλύτερης χωματερής, απ’ ότι άφηναν να εννοηθεί ως τώρα. Προκήρυξαν, λοιπόν, διαγωνισμό, με αντικείμενο τις «υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης για εξεύρεση και προετοιμασία νέου χώρου ταφής», όγκου τουλάχιστον 10 εκ. κυβικών μέτρων! Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, ο συνολικός προϋπολογισμός, μόνο για τις εργασίες συμβούλου, είναι 7.187.040 ευρώ (με το ΦΠΑ)!!! Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 364.560 ευρώ για «Υποστήριξη σε καταγγελίες, αναφορές και ζητήματα τήρησης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αδειοδοτήσεων».

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει προειδοποιήσει, πολύ καιρό πριν,  πως ήταν θέμα χρόνου να  σκάσει η βόμβα  για την κατασκευή νέας χωματερής  στη Φυλή. Τότε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε και πως η χωματερή της Φυλής θα κλείσει οριστικά το 2025. Το καθησυχαστικό παραμύθι  ότι η χωματερή της Φυλής θα κλείσει το 2025 είχε γραφτεί  από  τους  ίδιους τους θιασώτες  της  χωματερής στη Φυλή,  για να εξυπηρετήσει  κάποιους δημάρχους στη Δυτική Αττική, ενόψει των δημοτικών εκλογών και να «παραμυθιάσει» τους ψηφοφόρους.

Τώρα, που η «υποχρέωση» αυτή υλοποιήθηκε, βγαίνουν στην επιφάνεια -με τον πιο ωμό τρόπο- οι πραγματικές προθέσεις. Παρότι αποφεύγουν να μιλήσουν ρητά για τη Φυλή, έχουν έτοιμο το σχέδιο για μια νέα θηριώδη  χωματερή στην υφιστάμενη εγκατάσταση, η οποία, πιθανότατα, δε θα αρκεστεί σε ένα νέο «πανωσήκωμα» της α΄ και της β΄ φάσης, αλλά θα ενεργοποιήσει ξανά τα σενάρια για χωρική επέκταση στη λεγόμενη γ΄ φάση.

Η εξέλιξη αυτή, πέρα από την πρόθεση διαιώνισης της χωματερής και των λοιπών εγκαταστάσεων στη Φυλή, αποδεικνύει και κάτι ακόμη:

  • την πλήρη αποτυχία των επικοινωνιακών πολιτικών για την ανακύκλωσης και την εκτροπή από την ταφή που εφαρμόστηκαν, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε μείωση των σύμμεικτων (μη διαχωρισμένων) αποβλήτων οδηγούν στη διαιώνισή τους.
  • η επαπειλούμενη κατασκευή νέου θηριώδους ΧΥΤΑ στα Δυτικά, ενισχύει τα σενάρια εισαγωγής της καύσης στη διαχείριση των αποβλήτων.

Η απόφαση  της διοίκησης Πατούλη για νέα χωματερή στη Φυλή  δεν πρέπει να περάσει. Με τη νέα χωματερή  και τα εργοστάσια επεξεργασίας που «μαγειρεύονται»  θέλουν να μετατρέψουν τη Δυτική Αθήνα – Αττική σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο, που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους πολίτες, αλλά και τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους και τους δημάρχους στη Δυτική Αθήνα – Αττική, που έχουν  ταχθεί  υπέρ του κλεισίματος της εγκατάστασης της Φυλής,  να κινητοποιηθούν άμεσα για να μην περάσει αυτό το έγκλημα σε βάρος των πολιτών της δυτικής πλευράς της Αττικής.

Η απάντησή μας  πρέπει να είναι άμεση και δυναμική.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες  συντονισμού  των δυνάμεων που παλεύουν  για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής με στόχο της διοργάνωση των πρώτων δυναμικών κινητοποιήσεων.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.