Local Voice
Στα τοπικά...

Δήμος Χαλανδρίου: Νέοι μωβ κάδοι για ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων

Στην εγκατάσταση 60 μωβ κάδων για τη συλλογή ενδυμάτων και υποδημάτων, προχώρησε ο Δήμος Χαλανδρίου στοχεύοντας τεράστιες ποσότητες ρούχων και παπουτσιών να μην οδηγηθούν στην υγειονομική ταφή (χωματερή), συμβάλλοντας  έτσι στην εξασφάλιση πόρων και ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αναφορικά με την απόκτηση των 60 μωβ κάδων δήλωσε: «Η συλλογή υποδημάτων και ενδυμάτων έρχεται να προστεθεί στην ξεχωριστή συλλογή τηγανέλαιου, χαρτιού, γυαλιού, βιοαποβλήτων κ.α. που γίνεται ήδη στον Δήμο Χαλανδρίου. Έχει αποδειχθεί ότι η διαλογή στην πηγή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων και το πιο φιλικό, προς το περιβάλλον, μέσο δημιουργίας πλούτου από τα απορρίμματα. Γι΄αυτό ακριβώς αποτελεί στρατηγική επιλογή μας και τον πυρήνα του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Χαλανδρίου».

Σύμφωνα με την εταιρεία ανακύκλωσης ρούχων Recycom,  έχει υπολογιστεί ότι το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές. Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια. Κάθε δευτερόλεπτο, υφάσματα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται. Επίσης  εκτιμάται ότι για τις ανάγκες της βιομηχανίας ρούχων καταναλώνονται ετησίως περίπου 98 εκατομμύρια τόνοι μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Που καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα του μωβ κάδου

Μετά από μικρή διαλογή, τα άριστα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν, στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς, όπως αναφέρει η εταιρεία Recycom που τοποθετεί τους μωβ κάδους. Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. φυσικές καταστροφές).

Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων.

Οι μωβ κάδοι στο Χαλάνδρι είναι τοποθετημένοι σε Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, σε Παιδικές χαρές – Πάρκα,  αθλητικά κέντρα, στους σταθμούς μετρό,  Ναούς, Σούπερ Μάρκετ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.