Local Voice
Στα τοπικά...

Δήμαρχοι: Γυρίζουν την πλάτη στα ψίχουλα Πέτσα για την ενεργειακή κρίση

Γυρίζουν την πλάτη οι αιρετοί στα 90 εκατομμύρια που δίνει ως ενίσχυση σε όλους τους δήμους της χώρας ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Με απόφαση του Στέλιου Πέτσα θα δοθούν συνολικά 90 εκατομμύρια ευρώ για όλους τους Δήμους της χώρας ως ενίσχυση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης. Οι αυτοδιοικητικοί κάνουν λόγω για ψίχουλα και αντιδρούν καθώς η κατανομή τους όπως υποστηρίζουν γίνεται με άγνωστα και άδικα κριτήρια.

Μόλις 7 χιλιάδες ευρώ θα δοθούν στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για την κάλυψη του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους με την δημοτική αρχή να εκφράζει τη δυσαρέσκεια της. Μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Στεφανάκης έκανε λόγο για εμπαιγμό της Κυβέρνησης δηλώνοντας ότι είμαστε αξιοπρεπείς και τα λεφτά θα επιστραφούν ‘’Επειδή στα ορεινά της Κρήτης έχουμε μάθει να είμαστε αξιοπρεπείς και δεν δεχόμαστε τέτοιου τύπου ελεημοσύνες, επιστρέφουμε την ενίσχυση των 7 χιλιάδων  ευρώ στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κύριο Πέτσα και το θέμα θα τεθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο. Στο Οροπέδιο Λασιθίου θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια που θα περιμένουμε να δείξουν και οι κυβερνώντες του ΥΠΕΣ’’. Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους Δημάρχους που χαρακτηρίζουν ως κοροϊδία το ποσό που θα λάβουν.

Οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους Δήμους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος Δημοτικών Επιχειρήσεων ξεπερνούν  κάποια εκατομμύρια, καθιστώντας την πληρωμή αυτών αδύνατη. Πάντως αιρετοί μικρών δήμων  με χιουμοριστική διάθεση δήλωσαν ότι το ποσό που τους  αντιστοιχεί δεν φτάνει ούτε για την μισή  αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας.

Η οικονομική δυσπραγία των Δήμων διαμορφώνει μια νέα  κατάσταση πραγμάτων με τον κίνδυνο μείωσης της ποιότητας τόσο σε παροχές όσο και σε  υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δημοτικά κολυμβητήρια που απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι για την λειτουργία τους. Ένας από τους δήμους που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ήταν της Ηλιούπολης, όπου πέρσι για το δίμηνο Δεκεμβρίου Ιανουαρίου η δημοτική αρχή πλήρωσε τη θέρμανση του δημοτικού κολυμβητηρίου  περίπου 40.000€ ενώ φέτος για το αντίστοιχο δίμηνο ο λογαριασμός ανήλθε στα 115.000€ . Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι της Αττικής μεταξύ αυτών ο Δήμος Ζωγράφου, Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου  αλλά και της επαρχίας.

Κοινό αίτημα των Δήμων είναι η ουσιαστική οικονομική στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, που καλείται για άλλη μια φορά να σηκώσει στις πλάτες της κομμάτι  της ενεργειακής κρίσης.

Το θέμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά και στο σύνολο των σχολικών ειδών, με ορατό τον κίνδυνο υπερχρέωσης και αδυναμίας ομαλής λειτουργίας, με άμεσο αντίκτυπο στην παρεχόμενη ποιότητα της εκπαίδευσης έφερε στη Βουλή με ερώτηση ο  Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και Οικονομικών.

Επισημαίνεται η μηδενική αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, σε αντίθεση με τις τεράστιες επιβαρύνσεις επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με την ακολουθούμενη πολιτική της άφησε ασύδοτους τους κερδοσκόπους και τα καρτέλ να θησαυρίζουν στις πλάτες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις μεγάλες σχολικές μονάδες οι μηνιαίες αυξήσεις άνω των 1.000€ στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και στις δαπάνες θέρμανσης (φυσικό αέριο-πετρέλαιο), απορροφούν σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης και δε μένει τίποτα για την καθαριότητα, τη γραφική ύλη, τις μικροσυντηρήσεις, κλπ, με κίνδυνο η αδυναμία πληρωμών να επηρεάσει την ποιότητα των σπουδών σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους.

Τα κυβερνητικά ημίμετρα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, γι΄αυτό κι ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, αν σκοπεύουν να προβούν σε έκτακτες επιχορηγήσεις, αν μειώσουν τον ειδικό φόρο στα καύσιμα ή αν προτίθενται να καταργήσουν ή να αναστείλουν το ΦΠΑ στους λογαριασμούς των σχολείων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.