Local Voice
Στα τοπικά...

Δ.Σ Θεσσαλονίκης: Αντιπαραθέσεις και αποχωρήσεις συμβούλων

Με εντάσεις και φραστικές αντιπαραθέσεις σημαδεύτηκε η έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με αφορμή έγγραφο που κατατέθηκε από δεκαπέντε δημοτικούς συμβούλους για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας των Δήμων.

Οι 15 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εξαιρετικής πολιτικής σημασίας και επισημαίνουν πως πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες της σύνθεσης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Οικονομικής Επιτροπής και για την επαναφορά όλων των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Επίσης, επισημαίνουν πως μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη στον δήμο Θεσσαλονίκης θα απέχουν από τις συνεδριάσεις των δύο επιτροπών ενώ ζητούν τη απόσυρση των θεμάτων των οποίων οι εισηγήσεις προέρχονται από τις 2 επιτροπές.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους 15 δημοτικούς συμβούλους τονίζουν ότι σε περίπτωση άρνησης της διοίκησης να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ θεωρούν ότι οι αποφάσεις που θα παρθούν δεν είναι νόμιμες και θα αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Έντονή αντιπαράθεση

Ο πρόεδρος του Δ.Σ., Πέτρος Λεκάκης, διαμήνυσε πως η διοίκηση δεν αποδέχεται το αίτημα της αντιπολίτευσης για απόσυρση των θεμάτων που εισηγούνται οι δύο επιτροπές.

«Είναι σοβαρό το ζήτημα και πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοδοσία του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην παραμένουμε» στις πλειοψηφίες που εξασφαλίζει η παράταξη του δημάρχου στις δύο επιτροπές, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για μείζονα ζητήματα, τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ακολούθως παρατήρησε πως υπάρχει ο φόβος αυτές οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα να κριθούν άκυρες. Τέλος, ξεκαθάρισε πως η παράταξή του δεν θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση για να μην αφήσει την άρχουσα παράταξη να «παίξει» μόνη της στη συνεδρίαση.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Σάκης Τζακόπουλος, σημείωσε πως «σε περίπτωση που προχωρήσουμε σε κάποιες αποφάσεις που θα ακυρωθούν στην πορεία, είμαστε υπεύθυνοι για τη συμμετοχή μας σε αυτό το όργανο. Το υπουργείο πέταξε την μπάλα στην κερκίδα». Πρόσθεσε πως καθώς θα είναι ακυρωτέες οι αποφάσεις, θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου να κάνει τις διαδικασίες που είχε κάνει με τον υπουργό Εσωτερικών πριν την ψήφιση των αντισυνταγματικών νομοθετημάτων. Γνωστοποίησε ακολούθως ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση και πρόσθεσε πως με την ανάρτηση των αποφάσεων θα καταθέσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει καινούργια ρύθμιση η οποία δεν θα κυρωθεί «μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία μας. Άρα υπάρχει μια συμπαιγνία», κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Συμφωνούμε στην κριτική αλλά εμείς θα παραμείνουμε στη συνεδρίαση, γιατί μας δίνεται μια ελάχιστη δυνατότητα να συζητήσουμε για σοβαρά ζητήματα, αλλά θα απόσχουμε από την ψηφοφορία» με στόχο να αποδειχθεί το αίολο των αποφάσεων της διοίκησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πράγματι είναι ακυρωτέες οι αποφάσεις. Αν η διοίκηση είχε κάνει τη δουλειά της σωστά, το τεχνικό πρόγραμμα, τα ανταποδοτικά τέλη που εισηγούνται οι επιτροπές θα είχαν ήδη περάσει. Έχετε κουρελιάσει κάθε διαδικασία. Έχετε φέρει με απαράδεκτους όρους τα ανταποδοτικά τέλη σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής», δήλωσε από την πλευρά της η Λουκία Αργυριάδου, επικεφαλής της «Πόλη Ανάποδα Δύναμη Ανατροπής».

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Έλλη Χρυσίδου, διαμήνυσε πως «Ζητάμε να αποσυρθούν τα θέματα των επιτροπών από τη συνεδρίαση» μέχρι να αποκατασταθεί η νομοθεσία και προανήγγειλε ότι η παράταξή της θα απόσχει από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στη σημερινή συνεδρίαση. Επίσης, αιτήθηκε την απόσυρση των εισηγήσεων των θεμάτων 2 και 8, καθώς κατήγγειλε τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής ότι έχουν αλλοιωθεί οι θέσεις της παράταξής της κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», δήλωσε ενοχλημένος για τον χρόνο ειδοποίησης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, μία ημέρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση, για το θέμα των δημοτικών τελών. «Εμείς στο κενό δεν θα ακολουθήσουμε, όπως δεν θα ακολουθήσουμε και στο θέμα του ΣτΕ. Και οι προηγούμενες αποφάσεις που προηγήθηκαν τα τρία χρόνια εφαρμογής είναι αντισυνταγματικές, αλλά το ΣτΕ προσπαθώντας να μαζέψει λίγο τα πράγματα είπε “εντάξει, καλά είμαστε”. Δεν είμαστε. Θα προκληθούν αναταραχές. Εμείς δεν θα συμμετέχουμε από εδώ και πέρα σε αντισυνταγματικές κινήσεις» και διερωτήθηκε πώς η διοίκηση του δήμου συνεχίζει να υιοθετεί εισηγήσεις επιτροπών οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές ως προς την κατανομή των θέσεων στις δημοτικές παρατάξεις.

Για τρομερή υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας. Εκτίμησε πως πολλές από τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι επιτροπές, δεν θα ανακληθούν διότι έχουν ήδη υλοποιηθεί, παρότι πλέον είναι αντισυνταγματικές. Χαρακτήρισε, δε, υποχρεωτική πολιτικά και συνειδησιακά την αποχώρηση της παράταξής του για τα θέματα αυτά.

Ο δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί απαντά ο Μ. Κυριζίδης

«Όλοι μας έχουμε ανησυχία» για την απόφαση του ΣτΕ, απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, υπενθυμίζοντας πως η απόφαση αφορά όλους τους δήμους της χώρας, όπως και τις περιφέρειες. Τόνισε ότι όλοι σέβονται τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά όχι την μπαχαλοποίηση και σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για όσους από την αντιπολίτευση προτείνουν στη διοίκηση να σταματήσει ό,τι κάνει. «Μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση, να νομοθετήσει το υπουργείο θέλει 3-4 μήνες και εσείς μας λέτε σταματήστε ό,τι κάνετε. Δεν είναι έτσι, διότι ακόμη και τώρα ένας δήμος να ήθελε να εφαρμόσει την απόφαση, θα έστηνε κάλπες;». Κατέληξε λέγοντας πως όταν θα αλλάξει ο νόμος, τότε και ο δήμος θα προχωρήσει στις δέουσες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας. Ως τότε, όμως, διαμήνυσε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Στο τέλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση και ειδικά από τη συζήτηση των επίμαχων θεμάτων σειρά δημοτικών συμβούλων, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Ορφανός, ο Σταύρος Καλαϊτζίδης, ο Ανδρέας Κουράκης, η Μαρία Αρβανιτίδου, η Γλυκερία Καλφακάκου, η Έλλη Χρυσίδου, η Νέλλη Αηδονά και η Χριστίνα Αρχοντή.

Τελικά από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι σύμβουλοι Κουράκης, Καλαϊτζίδης, Βούγιας, Ορφανός, Αηδονά, Χρυσίδου, Καλφακάκου, Αρχοντή, Αρβανιτίδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.