Local Voice
Στα τοπικά...

Δ. Πτωχός: Το αλισβερίσι μεταξύ Λονδίνου και Μεσσήνης και η νόμιμη φοροαποφυγή

Νέα κομμάτια προστίθενται καθημερινά στο παζλ των πλούσιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Δημήτρη Πτωχού, από τις εταιρείες του στο Λονδίνο και την Ελλάδα και τις μεταξύ τους συναλλαγές, μέχρι το «κερασάκι στην τούρτα», το συνεταιριλίκι με το «κοράκι» των πλειστηριασμών και διαγραφέντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον περίφημο Ανδρέα Πάτση. Ωστόσο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιμένει να μην δίνει την παραμικρή απάντηση σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κρυπτόμενος μάλλον πίσω από τη λογική πως ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό.

Κι όμως, τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτουμε σήμερα για τις επιχειρηματικές πρακτικές του εκλεκτού του «συστήματος Σαμαρά», μπορεί να φέρουν τον μανδύα της απόλυτης νομιμότητας, ωστόσο συνιστούν ένα προφανές ηθικό -και ενόψει εκλογών πολιτικό- ζήτημα. Άρα, ο κ. Πτωχός οφείλει απαντήσεις, έστω και στο «παρά πέντε» του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών. Όχι μόνο σε εμάς, που ασκούμε το δικαίωμά μας στον δημοσιογραφικό έλεγχο, αλλά κυρίως στους Πελοποννήσιους, οι οποίοι απαιτούν ξεκάθαρες εξηγήσεις από αυτόν που διεκδικεί την ψήφο τους. Σε χιλιάδες πολίτες που αναρωτιούνται, με τέτοιες λογικές θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ ο επίδοξος «μικρός πρωθυπουργός» της Πελοποννήσου;

Αντί λοιπόν να οχυρώνεται πίσω από τις υψηλές γνωριμίες του και στο προσκήνιο να επιλέγει τη σιωπή, την ίδια ώρα που παρασκηνιακά εκτοξεύει απειλές και μιλάει για «λάσπη» και «τοξικότητα», ο κ. Πτωχός οφείλει στην ελληνική κοινωνία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για μία σειρά από θέματα που ανακύπτουν μέσα από την επιχειρηματική του πορεία. Δεν μπορεί να εξαντλεί τις όποιες αναφορές στην επιχειρηματική του δράση, στις βραβεύσεις και τα μεγαλεπήβολα πρότζεκτ των εταιρειών του, αλλά πρέπει να απαντήσει σε αυτά για τα οποία ερωτάται. Είναι ζήτημα, πρωτίστως, ηθικής τάξεως.

Το «τρίγωνο» του Λονδίνου

Ο κ. Πτωχός μαζί με τα αδέλφια του, τον Απρίλιο του 2016, ίδρυσαν στο Λονδίνο την εταιρεία PEOPLE LONDON LTD με registration number 10107099. Η εταιρεία δήλωνε διεύθυνση St Georges House, 6th Floor, 15 Hanover Square, LONDON, από κοινού με τριάντα τέσσερις (34) άλλες εταιρείες εξασφαλίζοντας τις τυπικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία της με ελάχιστο κόστος. Δείτε την εικόνα παρακάτω, από το ευρετήριο του Companies House της Μεγάλης Βρετανίας (companieshousedata.co.uk):

Από τη δημοσιογραφική έρευνα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, η PEOPLE LONDON LTD εξέδιδε τακτικά τιμολόγια στην… ελληνική εταιρεία του κυρίου Πτωχού, την PEOPLE IKE, που έχει ιδρυθεί από το 2014. Το ερώτημα που τίθεται είναι, για ποιο λόγο να εκδίδει μία εταιρεία τιμολόγια σε μία άλλη, με την οποία έχει σχεδόν απόλυτα, την ίδια μετοχική σύνθεση; Τι είδους συναλλαγές έχουν οι δύο εταιρείες μεταξύ τους και ποιες υπηρεσίες παρείχε η μία στην άλλη; Γνώστες της αγοράς και του επιχειρείν μας εξήγησαν ότι, αυτό είναι κάτι σύνηθες στον επιχειρηματικό κόσμο. Αποσκοπεί στο να εμφανίζονται μειωμένα κέρδη στην Ελλάδα και άρα να επιτυγχάνεται η μικρότερη δυνατή καταβολή φόρων στο ελληνικό Δημόσιο.

Όπως φαίνεται από τα δημοσιευμένα στοιχεία της, η εταιρεία του Λονδίνου, η PEOPLE LONDON LTD, ισοσκελίζει τα έσοδα με έξοδα διοίκησης στο όριο του αφορολογήτου και κλείνει σχεδόν ισοσκελισμένους ισολογισμούς, καταβάλλοντας ελάχιστο φόρο. Στη επταετία 2016-2022 η PEOPLE LONDON LTD εμφανίζει συνολικό κύκλο εργασιών 601.398,00 ευρώ, με κέρδη 269.033 ευρώ και συνολικά κατέβαλε φόρο 2.552 ευρώ (βλέπε πίνακα 1). Αν φορολογούνταν πάντως στην Ελλάδα τα ποσά αυτά, ο φόρος θα ανερχόταν σε εξαψήφιο νούμερο!

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ PEOPLE LONDON LTD

Η ελληνική εταιρεία του κ. Πτωχού, η PEOPLE IKE, για έναν τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ για μία οκταετία, εμφανίζεται να κατέβαλε σχετικά λίγους φόρους, καίτοι πρόκειται για μία δραστηριότητα υπηρεσιών, που συνήθως έχουν υψηλό συντελεστή κέρδους. Από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς προκύπτει ότι, το μισθολογικό κόστος της PEOPLE IKE στο διάστημα 2014-2021 ανέρχεται στο ποσό των 541.790,88 ευρώ, δηλαδή 67.723,86 ευρώ ετησίως, άρα μικρό σε σχέση με τον κύκλο εργασιών που δηλώνει.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς η PEOPLE IKE στην οκταετία 2014-2021 εμφανίζει συνολικό κύκλο εργασιών 5.159.746,66 ευρώ, για τον οποίο συνολικά καταβλήθηκε φόρος 183.848,87 ευρώ (βλέπε πίνακα 2). Δηλαδή λίγο περισσότερο από 22.000 ευρώ το χρόνο, για έναν ετήσιο τζίρο περί τις 650.000 ευρώ!

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ PEOPLE ΙΚΕ

Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Ανεξαρτήτως εάν είναι νόμιμο όλο αυτό το σκηνικό, κάτι που ουδείς αμφισβητεί, από τη στιγμή που μιλάμε για ένα πρόσωπο με πολιτικές βλέψεις, τίθενται ορισμένα ερωτήματα:

– Εάν πρόκειται απλά για ανάγκες χρηματοδότησης της εταιρίας στο Λονδίνο για τον όποιο σκοπό ιδρύθηκε, γιατί δεν χρηματοδοτούνταν από τους μετόχους της, παρά μεταφέρονταν σε αυτήν ποσά από την ελληνική εταιρεία; Σε ποιον βαθμό αποτελείται ο τζίρος της βρετανικής εταιρείας, από τιμολογήσεις της PEOPLE ΙΚΕ; Πόσα είναι τα τιμολόγια αυτά, σε τι ύψος φτάνουν και σε ποιες υπηρεσίες αφορούν;

– Είναι αλήθεια ή όχι ότι η εταιρεία στο Λονδίνο, στην οποία διοχετεύτηκαν ποσά άνω του μισού εκατομμυρίου, είχε έδρα της ένα γραφείο με άλλες 34 εταιρείες και δεν διέθετε προσωπικό; Ποιες υπηρεσίες παρείχε, σε ποιους πελάτες και με ποιο προσωπικό;

– Αν ισχύει ότι το πολυμετοχικό σχήμα του Λονδίνου εξελίχθηκε σε ζημιογόνο, γιατί αναγκάστηκε η ελληνική εταιρεία να χρηματοδοτήσει τη βρετανική, με τρόπο όμως που «βοηθούσε» τελικά στην καταβολή μειωμένων φόρων στην Ελλάδα;

– Γιατί η PEOPLE LONDON LTD έκλεισε στις 25 Απριλίου 2023 (βλέπε έγγραφο παρακάτω); Ήταν τυχαίος ο χρόνος που έκλεισε η εταιρεία ή σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κ. Πτωχός έβαζε πλώρη για υποψήφιος; Και αν η δραστηριότητα του Λονδίνου ήταν «παράσημο» για τον ίδιο τον κ. Πτωχό -όπως διατυπώνεται από γαλάζιους παράγοντες- γιατί την έκλεισε;

– Το κλείσιμο της PEOPLE LONDON LTD μήπως σχετίζεται και με τη δήλωση «πόθεν έσχες» του κ. Πτωχού; Οι εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται στα «πόθεν έσχες» που είχε υποχρέωση να υποβάλλει (ως γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, το 2014-15) ή μπορεί να ανακύψουν και τυπικά ζητήματα που να κωλύουν την υποψηφιότητά του;

Η συνεργασία με Πάτση

Όλο το επιχειρηματικό γαϊτανάκι του Δημήτρη Πτωχού αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον με την αποκάλυψη ότι, ο γαλάζιος «εκλεκτός» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν συνέταιρος με τον Ανδρέα Πάτση στην εταιρεία PEOPLE TECHNOLOGY SOLUTIONS LTD, μέχρι τις 27.07.2023, λίγες μέρες πριν την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του.

Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία στο Λονδίνο, στην οποία συμμετείχε ατομικά ο κ. Πτωχός, μαζί με τον διαγραφέντα από τη Νέα Δημοκρατία πρώην βουλευτή, η συμμετοχή του οποίου είναι μέσω μιας άλλης ελληνικής εταιρείας, της LYKTOS PARTICIPATIONS S.A.

Ώρα για εξηγήσεις

Έχουμε φέρει στο φως πλήρη στοιχεία για τις δύο εταιρείες στο Λονδίνο του κ. Πτωχού, για την πρώτη εκ των οποίων έχουμε αποκαλύψει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ήταν συνέταιρος με το γνωστό «κοράκι» των Κόκκινων Δανείων, μέχρι λίγο πριν τις εκλογές.

Ιχνηλατήσαμε τις διαδρομές του χρήματος μεταξύ Μεσσήνης και Λονδίνου, που είχαν ως αποτέλεσμα οι φόροι τους οποίους κατέβαλλε ο κ. Πτωχός σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, να είναι λιγότεροι από αυτούς που πληρώνει… ένας από τους μηχανικούς της εταιρείας του.

Ο ίδιος, χωρίς να αντικρούσει στο παραμικρό τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, επιμένει να μιλάει για «τοξικές επιθέσεις». Δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση, προσβάλλοντας κάθε νοήμονα πολίτη της Πελοποννήσου και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι, βασικό ζητούμενο στον δημόσιο βίο είναι η απόλυτη διαφάνεια. Τον καλούμε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις, έστω και την ύστατη στιγμή πριν την κρίσιμη κάλπη. Το οφείλει στη Δημοκρατία και το επιβάλλουν οι κανόνες της.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.