Χ.Α.: Ακόμα δεν χάθηκε η μπάλα…
Του Ηλία Ζαχαράκη*
Ακόμα μία εβδομάδα με οριακά κέρδη χαρίζοντας παρόλα αυτά χαμόγελα στους τίτλους που είχαν βγάλει διόρθωση και έσπευσαν να μαζέψουν πίσω τις όποιες απώλειες. Η μπάλα ακόμα είναι στο γήπεδο και δεν έχει χαθεί, κάτι που προβλέπεται στην ΕΣΣΟ της παρούσας φάσης της αγοράς. Να θυμίσουμε ότι η αγορά δοκιμάζει τα χαμηλά του 2003 και του 2008 που είχε θεαματικά χάσει το 2011 και ακολούθησε το θεαματικό επίπεδο 450-500 που η αγορά πάτωσε ουσιαστικά το 2012 και τυπικά άλλες δύο φορές το 2016 και 2020.
Η εβδομάδα σίγουρα θα είναι αφιερωμένη στην Πειραιώς μιας και όλα δείχνουν ότι θα ολοκληρώσει το placement που η αγορά έχει σημαδέψει σαν ορόσημο, Η διάθεση του πακέτου ολοκληρώνει και στις τρεις συστημικές τα πακέτα του ΤΧΣ μένοντας απλά κάποια μικρά ακόμα ποσοστά που θα δοθούν σε δεύτερη φάση. Πλέον ο τραπεζικός κλάδος και επίσημα γίνεται ιδιωτικός κάτι που σημαίνει πολλά για τον κλάδο.
Το επόμενο σοβαρό πλέον ασημικό είναι τα ΕΛΠΕ που σίγουρα θα τα βρούμε μπροστά μας μέσα στο έτος. Η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί περιμένουν πως και πως το όποιο πακέτο και καθημερινά το ενδιαφέρον μεγαλώνει μιας και θεωρούμαστε παρθένα… για τα επόμενα χρόνια και φαινομενικό σίγουρο growth, χωρίς πολιτικά θέματα και με πρόσφατη επενδυτική βαθμίδα που σίγουρα θα φέρνει νέες αναβαθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις το επόμενο διάστημα.
Αυτό που παρατηρούμε πλέον ότι ο φόβος έχει αρχίσει να κάνει περιπάτους σε πολλούς επενδυτές που δεν είχαν πεισθεί το επόμενο διάστημα με την αγορά να τους μαγνητίζει να πάρουν θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτού το είδος χρήματος δεν μπορεί να υπολογιστεί και μαζί και το μέγεθος της κίνησης της αγοράς. Τα stop μας σε όποιους χρόνους είναι για να τα ακολουθούμε ή οι μειώσεις θέσεων λόγω σημαντικών κερδών θα πρέπει να τους δίνουμε χρόνο για να αποφασίσουμε και πάλι.
Τεχνικά, όπως είχαμε εικάσει, η διόρθωση είναι περισσότερο χρόνου και λιγότερα σε τιμές. Οι ταλαντωτές μας σε ημερήσιο έχει κατέβει αισθητά χωρίς ακόμα να είναι στα χαμηλά του ή να δώσει και πάλι ανοδικό έναυσμα τουλάχιστον στον ΓΔ. Από την άλλη σε αρκετές μεμονωμένες περιπτώσεις είχαμε σοβαρότερες διορθώσεις και ανοδικά εναύσματα όπως για παράδειγμα στο όμιλο της Βιοχαλκο. Το ίδιο συμβαίνει και στον ftsem έχοντας μετά από καιρό και τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη. Οι αποκλίσεις στον rsi ξεκάθαρες σε ημερήσιο γράφημα ενώ στα εβδομαδιαία γραφήματα η τάση παραμένει επιθετική. Το νέο δεδομένο είναι ότι το στοπ στον ΓΔ ανέβηκε στις 1396 μονάδες.
Στα στατιστικά για το 2024 ο ΓΔ κερδίζει 10,02%, ο Ftse25 10,63%, ο τραπεζικός 16,69% και ο ftsem με 8,22%. Οι επιλογές μας τρέχουν με 12,40% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 2,38%. Πρώτη σε απόδοση, η REALCONS με 30%, με την ΕΛΧΑ και ΙΝΚΑΤ στο +20% και τέλος ακολουθούν η ΕΝΤERSOFT και η LAVIPHARM με 18%.
Πλέον η αγορά αρχίζει και συζητείται όλο και περισσότερο κερδίζοντας πίσω την χαμένη αίγλη του παρελθόντος και προσελκύοντας και πάλι πίσω επενδυτές που την είχαν εγκαταλείψει προσβλέποντας και πάλι σε καλές περιόδους για το χρηματιστήριο. Όταν φτάνουμε στο σημείο από εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς να φτάνουμε στους 3 ή 5000 μόλις καταλαβαίνουμε ότι εμείς που είμασταν οι φρουροί της όλα αυτά τα χρόνια είμαστε ελάχιστοι μπροστά στο μέγεθος που έρχεται καθημερινά να επενδύσει σε αυτή.
Η εικόνα που περιγράφουμε είναι η μεγάλη και όχι το τι θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όποια διόρθωση θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές να απορροφήσουν την προσφορά που πλέον θα έρχεται περισσότερο για κατοχύρωση κερδών και όχι για αποεπένδυση.
*CEO, Fast Finance ΑΕΠΕΥ