Local Voice
Στα τοπικά...

Attica-Παγκρήτια: Το χρονοδιάγραμμα Εξάρχου για τη συγχώνευση

Υπόθεση μηνών, πλέον, γίνεται η δημιουργία του 5ου πόλου της τραπεζικής αγοράς. Η Attica Bank είχε πάρει από τις αρχές Μαΐου (πριν το Πάσχα) την έκθεση της DBRS για τις κεφαλαιακές ανάγκες, επεξεργάστηκε τα μεγέθη της και μετέθεσε κατά ένα μήνα την υποβολή των λογιστικών καταστάσεων α’ τριμήνου, προκειμένου να υπάρχει άμεση συμβατότητα με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Έτσι, στο τέλος Ιουνίου η Attica Bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ενταχθεί στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Σαφής και επίσημη εικόνα θα υπάρχει στο αμέσως προσεχές διάστημα και θα αποτυπωθεί στη Συμφωνία των Μετόχων, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το ύψος των τιτλοποιημένων Κόκκινων Δανείων που θα εντάξουν στον «Ηρακλή ΙΙΙ» η Attica Bank και η Παγκρήτια, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών αλλά και δέσμευση των μετόχων των δύο τραπεζών να καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Αθροιστικά, οι δύο τράπεζες σκοπεύουν να εντάξουν στον «Ηρακλή» Κόκκινα Δάνεια που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. O στόχος δεν είναι άλλος από τη σύγκλιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή πέριξ του 3%.

Στον «λογαριασμό» των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» θα προστεθούν και τα κεφάλαια που θα ζητήσει η ΤτΕ, ώστε η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Αttica Bank και Παγκρήτιας να καλύπτει τις εποπτικές απαιτήσεις. Πάντως, στις 28 Ιουνίου, όταν και η Attica Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εν πολλοίς ο τελικός λογαριασμός.

Η ΑΜΚ και το ΤΧΣ

Η διαδικασία νομικής συγχώνευσης με την Παγκρήτια έχει βάλει, ήδη, τους δικούς της άξονες στη διαδικασία, καθώς τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν περί τα 550 -650 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας εύρωστης τράπεζας, που θα μπορεί να υποστηρίξει την οικονομία, με επίκεντρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

H αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δρομολογείται για το φθινόπωρο (προς τον Οκτώβριο) με την Thrivest (συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη) που είναι βασικός μέτοχος στην Παγκρήτια και μειοψηφικός στην Αttica, να επιδιώκει την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στο νέο σχήμα.

Σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. Το 4,4% ελέγχει η Thrivest, η οποία διαθέτει και το 44% της Παγκρήτιας, που με τη σειρά της κατέχει ποσοστό 5% στην Attica Bank. Το 7,6% της Attica κατέχει ο e-EΦΚΑ, με 4% μετέχει το ΤΜΕΔΕ, ενώ το υπόλοιπο 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστά μικρότερα του 5%.

Ισχυροποιήθηκε η Παγκρήτια με την απορρόφηση της HSBC

Η Παγκρήτια Τράπεζα, μετά την κομβική αύξηση κεφαλαίου και τη συγχώνευση με το ελληνικό τμήμα της HSBC, είχε αλλάξει από πέρυσι σελίδα και αυτό αποκαλύπτεται και στα αποτελέσματα 2023 που ανακοίνωσε. Κατέγραψε καθαρά κέρδη 91 εκατ. ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση, σχεδόν, 700 εκατ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι, η τράπεζα είναι ουσιαστικά ελεύθερη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και αυτό θα είναι το «υγιές νέο αίμα» που θα μπει στο νέο σχήμα. Μετά τη συγχώνευση με την HSBC, η Παγκρήτια κατέγραψε, το 2023, αύξηση καταθέσεων 65% και χορηγήσεων 39,1%.

Να σημειωθεί ότι, το κανονικοποιημένο προ φόρων αποτέλεσμα (εξαιρουμένης δηλαδή της ωφέλειας από την απόκτηση της HSBC) κατέγραψε επίσης άνοδο 10,6%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 6,4 εκατ. ευρώ για το 2023, έναντι 5,76 εκατ. ευρώ για το 2022, παρά το υψηλό ζημιογόνο αποτέλεσμα που ενσωματώθηκε στα αποτελέσματα χρήσεως της τράπεζας στο τέλος του 2023, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης με απορρόφηση, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 3,45 δισ. ευρώ κατά την 31η.12.2023, έναντι 2,68 δισ. ευρώ κατά την 31η.12.2022, καταγράφοντας αύξηση περίπου 29%, η οποία ενσωματώνει και τα οικονομικά μεγέθη των δυο νεοαποκτηθεισών τραπεζών.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 250,59 εκατ. ευρώ, έναντι 182,67 εκ. ευρώ στις 31.12.2022, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 37% περίπου. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 13,01% στο τέλος του 2023, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει το 16% μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024.

 

Πηγή: 1voice.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.